Протести и недоволство обхвана страната след драстичното поскъпване на водата

8650
Протести и недоволство обхвана страната след драстичното поскъпване на водата
Снимка: БГНЕС

Водни бунтове се готвят в различни градове в страната, след като от началото на август КЕВР утвърди драстично завишение на цените на питейната вода в много области.

Първи на протест излязоха жителите на Разград. В петък пред сградата на общината недоволни разградчани настояха цената да се преразгледа, защото вече не е поносима за домакинствата. Градът е с най-скъпата вода в страната, след като от началото на август тарифата се вдигна с 46%, при което кубик вода вече струва 5.30 лв. с ДДС. Организирана бе подписка с искане прокуратурата да подаде протест срещу решението на регулатора, пише в-к "Сега".

Хотелиери и жители в морските общини Бургас и Варна също заплашиха с протести, ако местните ВиК дружества не преразгледат тарифите си. Увеличението в Бургаска област е с близо 60% от началото на август и това е поредният удар за туризма. Поскъпването е убийствено за хотелиери и ресторантьори, заявиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

От туристическата асоциация обявиха, че хотелиерите и ресторантьорите не са били предупредени за драстичния скок на цената на водата посред лято. В най-големия български курорт "Слънчев бряг" новата цена е 5,13 лева за кубик. "Този допълнителен разход от по няколко хиляди лева в повече на месец не е включен в цените, които сме договорили за този сезон с нашите партньори – български и световни туроператори", посочи зам.-председателят на БХРА и собственик на хотел в Слънчев бряг Веселин Налбантов. И предупреди, че хотелиери и ресторантьори са принудени за пореден път това лято да вдигнат цените.

В област Варна положението е идентично за местните хотелиери и ресторантьори. Варненци плащат по-скъпа вода от 1 юли - тогава тя бе увеличена с малко повече от 1 лев и достигна 4.54 лв. за кубик.

Обжалване

Кметът на Бургас Димитър Николов вече обжалва пред Административен съд решението за драстично поскъпване на водата в общината до 4,39 лв. за кубик от 1 август при 2,76 лв. стара цена. Жалба е внесъл е кметът на Поморие Иван Алексиев.

Обжалване пред Административния съд подготвят и всички общински съвети в Силистренска област, където тарифата бе увеличена с 45% до 5.04 лв. за кубик. Цената на водата е одобрена от регулатора въпреки несъгласието на общинските съвети в областта.

Димитър Николов иска от съда отмяна на решението на КЕВР за цената на водата в Бургас

"В качеството си на кмет на Община Бургас подадох жалба до Административен съд София-град, с която искам отмяна на решението на КЕВР за...

Общинският съветник и зам.-председател на Общинския съвет в Разград Калоян Монев (ВМРО), който бе един от организаторите на протеста в града, смята, че КЕВР в стария си състав е взел незаконно и несправедливо за хората решение, защото то е станало без решение на общинските съвети в региона и съгласуване с Асоциацията по ВиК. Освен че подписката ще бъде внесена в прокуратурата, на следващото заседание на местния парламент Калоян Монев ще предложи приемане на декларация, че Общинският съвет в Разград е против това решение на КЕВР и иска да бъде преразгледано или най-малкото отложено във времето, за да бъде обсъден бизнес планът на „Водоснабдяване-Дунав“ от компетентните органи. Монев призова всички общини в областта да оспорят решението на КЕВР. Кметът на Кубрат вече внесе жалба в съда.

Реакция

От Комисията за енергийно и водно регулиране обясниха, че те одобряват пределни цени, докато ВиК операторите може да вземат решения за по-ниски тарифи.

"Няма вариант за понижаване на цената на водата в Бургаска област", категорично заяви изпълнителният директор на бургарското ВиК дружество инж. Ганчо Тенев. Той припомни, че миналата година се е стигнало до намаляване на цената с 11% заради неизпълнени инвестиции. Тази година услугата трябвало да поскъпне от 1 януари, но това станало от 1 август. "Очакваните приходи за първите седем месеца ги няма. Миналата година ние работихме с бизнес план с цена за тока 100 лв., сегашният бизнес план е с цена 340 лв., а в момента токът на пазара е между 700 и 800", каза Тенев. Да се орежат някои от планираните инвестиции било невъзможно, защото част от тях са по европейски проект. "В момента, в който ВиК Бургас посочи по-ниска цена, първият прокурор ще ме пита: ти защо ощетяваш дружеството? Не е много лесно", обясни Ганчо Тенев.

От водоснабдителното дружество в Силистра също твърдят, че нямат никакъв вариант да останат на старите цени. "Дори това повишение е малко", смята директорът инж. Тошко Тодоров. ВиК Силистра разчита на повишението на цената на услугите, за да довърши водния цикъл в града и селата Калипетрово и Айдемир, който е на стойност 80 милиона лева, от които дружеството трябва да финансира 8 млн. лв., а годишната печалба за миналата година е едва 600 000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com