X
 
 

Протестиращи искат Румен Радев да сезира КС за избора на Иван Гешев

2860 10
Протестиращи искат Румен Радев да сезира КС за избора на Иван Гешев
Снимка: БГНЕС
Пореден протест срещу избора на Иван Гешев за нов главен прокурор се състоя в центъра на София, предаде БГНЕС.

Неправителствената организация "Инициатива правосъдие за всеки" и гражданско сдружение "Боец" организираха шествие до президентството с настояване държавният глава Румен Радев да сезира Конституционния съд заради прегласуването на Гешев за обвинител номер едно от висшите магистрати през миналата седмица.

„От президента искаме да упражни своите конституционни правомощия и според нашата гледна точка задължения. На първо място да поиска яснота от Конституционния съд да разтълкува нормата на чл. 129 ал. 2 от Конституцията на Република България. И освен това да се възползва от конституционното си правомощие да възобнови дискусията и дебата в България относно ролята на правосъдието, ролята на прокуратурата в правосъдието и бъдещето на правосъдието като гарант за добруването ни като нация“, каза адвокат Емил Георгиев, който е член на „Правосъдие за всеки“.

Припомняме, че гражданите протестират от лятото и с искания за прозрачна процедура по избор на главен прокурор.

Атанаска Дишева: Думите на Иван Гешев към мен бяха заплаха

Усещането ми от думите на г-н Гешев към мен бе за заплаха. Начинът, по който беше направено изказването му, препратката бе недвусмислен...

Има обаче сериозни твърдения, че КС всъщност вече е решил въпроса. Става въпрос за дело номер 2 от 2002 година, по което се търси становище какви са правомощията на президента при назначаването на главния прокурор и председателите на Върховния административен съд (ВАС) и Върховния касационен съд (ВКС). В решението е записано: "Назначаването и освобождаването на лицата по чл. 98, т. 6, чл. 100, ал. 2 и чл. 129, ал. 2 (тук е уредено назначаването на "тримата големи" в съдебната система) от Конституцията става с указ на президента, който единствено може да бъде атакуван за противоконституционност пред Конституционния съд".

Интересното е, че по това дело има трима съдии с особено мнение, като правят впечатление мненията на съдия Тодор Тодоров и съдия Румен Янков. Тодоров е на позиция, че президентът не може да откаже да издаде указ за назначаване на главен прокурор след повторно предложение на ВСС на кандидатура. Янков обаче смята, че указът на президента може да бъде оспорен във ВАС, защото той е административен акт и ВАС може да разглежда законосъобразността му.

Идеята на Инициатива "Правосъдие за всеки" е да бъде сезиран КС, за да каже дали президентът не може да откаже назначение на главен прокурор "при повторно предложение" в смисъл какво значи "повторно предложение" - само второто гласуване на ВСС или започване на изцяло нова процедура по избор, от самото начало, с издигане и на други кандидатури. Ако е вторият вариант, то повторното решение на ВСС може да се върне заради неизпълнение на заложената в Конституцията процедура, тъй като самата процедура по избор на главния прокурор не е започната от самото начало.

Мнението на Иван Гешев

64 съдии искат дисциплинарно производство срещу Иван Гешев

64 съдии от страната в отворено писмо изразиха дълбокото си възмущение от поведението новоизбрания прокурор Иван Гешев и на правосъдния...

60-80 души протестират срещу мен, аз мога да изкарам на улицата 120 роднини и приятели, ако поискам. Всеки защитава нещо, което прецени. Така Иван Гешев, цитиран от "Дневник", коментира в Русе гражданското недоволство срещу него.

По думите му нека хората преценят кое е добро и кое е лошо. "Няма начин и не е нормално всички да харесват главния прокурор, това ще значи, че той не си върши работата", отбеляза още Гешев.

Според него някой не иска прокуратурата да си върши нормално работата и затова инспирира протести. Въпреки това Гешев каза, че всеки има право да изразява гражданската си позиция.

Знаете, миналия четвъртък Висшият съдебен съвет даде за втори път сериозна подкрепа на Иван Гешев и го избра за обвинител номер едно на държавата.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Карлос Контрера 5 Карлос Контрера преди 3 седмици Профил на трол?
  Иван ГЕШЕВ бе наложен с ПОЛИТИКО-МАФИОРСКА МУТРО-КЛИЗМА за главен прокурор, при което възникнаха множество въпроси! Випусникът на милиционерския ПУЦ-Симеоново Иван ГЕШЕВ (приравнен за "правист") и брат му Георги ГЕШЕВ (каратист и УБО-охранител и до сега) имат ли нещо общо с Лиляна ГЕШЕВА - екс-шефка на секретната секция на РУМНО, заловена да изнася заедно с екс-РУМНО полк. Яни Янев, секретни матер виж още ›› иали за руското ГРУ през 2000-2001г.?! А с царския полицаи Никола ГЕШЕВ?! А ШАЙКАДЖИАТА-АРХИВАР Тони ДС-Рудолф Гимлерот ще ни каже ли какви са предците и фамилията на братята ГЕШЕВИ?! Че са били ПРАВОВЕРНИ КОМУНИСТИ е ясно - в РУМНО, милиционерския ПУЦ и в УБО не се приемаха (-т) "съмнителни", още по-малко в прокуратурата и НСО! Не е ли Иван ГЕШЕВ човекът на руската кремълска Чайка в българската военизирана прокуратура от руско-комунистически тип?! Въобще необходима ли е отделна военизирана и политизирана прокуратура, ИЛИ трябва да се върнат прокурорските колегии ИЛИ да се обединят сегашните прокуратура и следвтвие в Съдебно-следствена колегия към съответните съдилища без организационна, функционална и кадрова зависимост между отделните прокурори / съдии-следователи, така както е било по времето на действие на Търновската конституция, а е и досега в повечето деморатични страни?!
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Гешев е позор за България!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Долу мафиотската герберска власт
  : 3 !
 • чучолигарчо 4.2 чучолигарчо преди 3 седмици Профил на трол?
  Да му цункате ПОЗОРНО оная му работа!!!
  : 13 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Милиционер главен прокурор = ФАШИЗЪМ!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Дебилизъм + Соросоизъмц = ОЛИГОФРЕНИЗЪМ
  : 8 !
 • Путко Мафани 2 Путко Мафани преди 3 седмици Профил на трол?
  И аз искам да го фукна на Рада Длъбоката...а ма тя като видя ТУПАЛКАТА ми избега чак в Брюксел...
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  ето как си знаеш, че си путка, лайнарко
  : 2 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  НЕ на гешТАПОто! Всички на улицата! ОСТАВКА НА РУСКИЯ ЕНИЧАР БОРИСОВ!
 • ГешеФтура 1.1 ГешеФтура преди 3 седмици Профил на трол?
  Уличник!Продължавай да си мрънкаш за оставка на жълтия паваж!
  : 12 !