Протестиращи облепиха ДКЕВР с плакати

6578
Протестиращи облепиха ДКЕВР с плакати

Граждани на София превърнаха за втори път днес пространството пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в сборен пункт за протест против вдигането на цената на електроенергията.

Входът и вратата на сградата на ДКЕВР бяха облепени с множество плакати и лозунги като "Семерджиев, вън", "Ток, парно и вода, скоро плащаме и за въздух", "EON, EVN, CEZ Вън", както и поредното иронизиране на абривиатурата ДКЕВР - "Дълго Крихме истината за Ел. Енергията и Водата от Раята". Освен към Ангел Семерджиев протестиращите изразиха и недоволството си от правителството, като скандиранията "Мафия" бързо прераснаха в "ГЕРБовска Мафия".

Активистите се организираха спонтанно, използвайки социалната мрежа Фейсбук, затова и техният брой продължи да варира през цялото време на протеста. В унисон със спонтанната си организация протестът се превърна в мини шествие, като участващите решиха да започнат да пресичат улицата отново и отново в опит да блокират движението. Полицията реагира бързо за да въдвори ред, като на пешеходната пътека се появи регулировчик, който освен движението на автомобилите регулираше и това на протеста. Около половин час след началото си протестът се придвижи до близката сграда на НЕК, където скандиранията продължиха.

Тук сме за да изразим своето несъгласие с поредното увеличение на цената на тока, което е незаконосъобразно и нерегламентирано, заяви протестиращ.

Според него истината за вдигането на цените на тока е изопачена, както и съмнението че това, което изкарват като информация е достоверно. Искаме ЕРП-тата ( електроразпределителните предприятия) да са държавна собственост, да се върне контролният пакет и да се спре увеличението на цената на тока, заяви друг протестиращ. Ние сме тук за да изразим своето несъгласие за това ние да плащаме за техните заплати, зелени енергии, допълни той.

Друг активист поиска от правителството да намери механизмите, с които да прекрати договорите, които са сключени. "Ние не може непрекъснато да плащаме. Ние плащаме на едните, плащаме и на другите, и тежестта цялата се връща върху нас. Ако правителството е такъв застъпник, какъвто говори че е, нека държавата да си върне контрола. Ние, гражданите, нямаме възможност да контролираме тези, които са извън държавата, тоест частните фирми. Ние не можем да им търсим отговорност.", каза той. Според него трябва да се търсят допълнителни механизми за контрол, които да са по ефективни.

По-рано днес над сто пенсионери се събраха пред ДКЕВР, за да протестират срещу високите цени на тока. Протестът бе организиран от няколко пенсионерски организации. Те носеха няколко метра дълго българското знаме, което разпънаха пред комисията. Протестиращите направиха крайни изказвания против Ангел Семерджиев, против управляващите и към премиера. Възрастните хора пресмятат сериозното увеличение на цената на тока с включването на ДДС да стига над 15%, а тъй като цената на тока ще доведе до увеличението на други стоки и услуги, така реалното увеличение стига около 40%.

Икономистът Силва Нешева смята, че правителството откровено лъже за цената на тока. Като някои от лъжите, които тя избори, бяха тази, че 16% от енергията в България трябва да се получава от възобновяеми енергийни източници. "Обаче не обясняват, че това, според европейска директива трябва да стане до 2020 година, т.е. ние имаме още доста време, за да въведем тези ВЕИ – тези ВЕИ-та, тази зелена енергия", допълни тя.

Нешева обясни, че докато другите европейски цени изчакаха, защото цените на фотоволтаиците падат бързо, тъй като изработват технологиите много бързо и цените рязко падат. Тя посочи, че така преди 5 години на фотоволтаиците са били 10 долара на панел, сега са 3 пъти по-евтини. Затова страни като Германия, Франция и Испания са изчакали да паднат цените. Друга лъжа на сегашното правителство на ГЕРБ, според нея, е оправданието с Тройната коалиция и това, че предишните са сключвали договори. Да, така е, те са сключили договори, но само за 7 мегавата, а от 2009 г. досега са включени за около 600 мегавата, т.е. някой трескаво е подписвал договори за зелена енергия на високите цени, защото тези договори са на по-висока цена, заяви Нешева по време на първия протест.

Редактор: Петър Проданов

КНСБ: Цените на тока поставят пред изпитание бита

Изпълнителният комитет на КНСБ изразява силно възмущение и не може да приеме решенията на Държавната комисия за енергийно и водно регул...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com