Протестиращи перничани поискаха оставките на Борисов и Аврамова

11666
Протестиращи перничани поискаха оставките на Борисов и Аврамова
Снимка: БГНЕС

Оставките на министър-председателя на България Бойко Борисов и на министъра на реионалното развитие Петя Аврамова бяха поискани от протестиращите в София жители от Перник, предаде БНР. Хората излязоха на протест заради водната криза в града. Демонстрантите тръгнаха на шествие от площад "Александър Първи" и стигнаха до Министерски съвет. Недоволните заявиха, че ще останат до 22:00 ч. тази вечер, за да бъде изпълнено искането им.

Протестът на перничани е подкрепен от жители на столицата, Сливен и Бобов дол. Хората от Бобов дол обявиха, че протестират и с искане горенето на отпадъци в местния ТЕЦ да бъде прекратено окончателно. Демонстрациите са инициирани от Инициативен комитет „Спаси Перник“, а посланието е "Вода за Перник, вода за България!". Има и дрескод на протеста - жълти жилетки.

Перничани ще сурвакат властта с протестно шествие в София

Протестно шествие в София заради водната криза организират перничани на 25 януари. Участниците ще се съберат на площад "Княз Александъ...

Хората пристигнаха пред сградата на Министерския съвет в София и протестират под наслов "Сурва от Перник", тъй като заради водната криза бе отменен едноименния фестивал, който трябваше да се състои от 24.01.20 г. до 26.01.20 г. в миньорския град. Мотив за искането на оставки, от страна на недоволните, е подценяването на кризата в Перник и недостатъчната оценка относно отговорността на МРРБ.

Припомняме, че градът е на воден режим вече повече от два месеца. А в комисията по инженерна инфраструктура на Столичния общински съвет преди няколко дни кметът на Перник Станислав Владимиров обяви, че до 2 седмици язовир "Студена" ще достигне мъртвия си обем, а загубите на вода в града са около 75%. Междувременно, министърът на икономиката Емил Караниколов посочи, че до дни започва ремонт на ВиК мрежата в Перник. А сред предприетите мерки е официалното искане от Столичния общински съвет да се използва водопреносната мрежа на София, за да бъде насочена вода от язовир „Белмекен“ през язовир "Бели Искър" към Мало Бучино за миньорския град.

Според концесионера „Софийска вода“ няма техническа пречка това да се случи. Мярката няма да причини повишаване цената на водата за столичани. Предложението дали да се позволи ползването на ВиК мрежата на София ще бъде обсъдено и гласувано идния вторник на извънредна сесия на Столичния общински съвет. Около идеята се обединиха кметът на столицата Йорданка Фандъкова и общински съветници от ГЕРБ, БСП и Патриоти, които заявиха готовност да се помогне на перничани, стига да не бъде създадена криза с водата на София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com