Протестиращи театрали и творци се обединиха около "Пакт за култура"

4027
Протестиращи театрали и творци се обединиха около "Пакт за култура"
Снимка: БГНЕС

В Международния ден на театъра пространството пред Народния театър „Иван Вазов” се изпълни с две взаимно изключващи се събития – на награди и на протест.

Докато номинираните наградените ”ИКАР” влизаха тържествено в сградата на Мелпомена, отпред театрали и творци с транспаранти „Оставка” протестираха срещу политиките на Министерството на културата и поискаха повече субсидии за култура, предаде БГНЕС.

От Народния театър искат оставката на Христо Мутафчиев

Подтикнати сме да изразим своето становище поради системното неспазване на Устава на Съюза на артистите в България от страна на неговия...

Около час преди началното на церемонията пред Народния театър се събраха известни актьори, които с бяла лента на едната си ръка бяха готови за протест, вместо за празник. Те носеха и надписи „Оставка”. 

"Празникът на театъра е нещо велико за всички, които се занимават с това изкуство. Просто бихме искали това нещо да бъде ценно и за всички останали в нашата държава, защото мисля, че изкуството е това, което ще спаси духа на нацията. Затова сме тук, защото искаме да променят отношението си към културата в България”, каза Параскева Джукелова, която също беше с бяла лента пред Народния театър. Според нея отношението най-вече на властимащите е като към „некакви хора, които са маргинали, които не се занимават с нещо, което е важно”. „А според мен освен здравеопазването и пътищата е много ценно да се грижим за духовното израстване на хората в нашата държавата”, каза тя. 

Творците пред театъра се обединяват от идеите на „Пакт за култура“. В подписка до институции те настояват за приемане на "Пакта за култура", който предвижда 1% от брутния вътрешен продукт да се влага в културна дейност, изпълнение на 10-процентното отчисление за култура по Закона за хазарта и преструктуриране на ресорното министерство. 

Според Параскева Джукелова „Пакт за култура” е необходим, за да може повече хора да влязат в дебат и повече стойностни хора да изразят мнението си. „Според всички нас в момента за културата се грижат хора, които не разбират от това. Имаме предвид не само министъра, неговите експерти, комисията по култура – само, ако видите кои хора участват в нея”, коментира тя. 

Бялата лента е като знак за това да се различават, че не идват на празника, а на протест, на протест-празник, обясни актьорът Сашо Дойнов. „Защо трябва да се стигне до тук не знам, питайте другите нигерийци. Ние всички сме от Нигерия - единствената страна, в която има 0,4% от БВП за култура, всички останали са с 1% и над 1% и ние сме обаче редом с нигерийските братя. Вярно те са черни, ние бели, но какво от това. Ние не сме расисти, ние сме за Нигерия”, иронизира ситуацията Дойнов. 

МК опроверга отнемането на статута на културен институт на Народния театър

Статутът на Народния театър „Иван Вазов” като културен институт с национално значение не е отнет. Това пише в писмо до меди...

Снимка: БГНЕС

Малко след началото на протеста на театралите в Народния театър на официалната церемония започнаха да влизат номинираните за наградите „ИКАР” 2016 на Съюза на артистите в България. Тази година мотото на церемонията по връчване на Национални награди Икар е „Театър без граници“. Номинирани за водеща мъжка роля са: Александър Хаджиангелов за Пилето в "Пилето" от Наоми Уолъс, реж. Васил Дуев, Младежки Театър "Николай Бинев". Номиниран е и Леонид Йовчев за "Малдорор" по Лотреамон, реж. Ани Васева, както и театрална група "Метеор" и за Гео Милев в "Гео" по Христо Карастоянов, реж. Иван Добчев; Народен театър "Иван Вазов" и Стоян Радев за Аркадий Чхеидзе в "Кавказкият тебеширен кръг" от Бертолд Брехт, реж. Маргарита Младенова, ДТ "Стоян Бъчваров"-Варна. 

За водеща женска роля са Анастасия Лютова за Лив Щайн в "Лив Щайн" от Нино Харатишвили, реж. Крис Шарков, Малък Градски Театър "Зад Канала" и фондация "Аполония"; Гергана Змийчарова за Жана Д'Арк в "Жана Д'Арк" по Жан Ануи, реж. Петринел Гочев, ДТ "Рачо Стоянов"-Габрово и Луиза Григорова за Евридика в "Евридика в подземния свят" от Сара Рул, реж. Стайко Мурджев, ДТ "Николай О. Масалитинов"-Пловдив.

Много развълнувана и щастлива за тази номинация първа нейна изобщо беше Луиза Григорова. За това дали очаква да спечели, тя призна, че всеки сигурно се надява. „Каквото стане, такова. Аз мисля, че признанието да те номинират е по-голямо от това спечелиш наградата”, каза тя. 

Награда ИКАР за чест и достойнство е посмъртно за актьора Петър Попйорданов-Чочо. Награда „ИКАР” за изключителен творчески принос към българския театър се присъжда на актрисата Илка Зафирова. Самата тя сподели преди церемонията, че се чувства весело и тъжно. „В смисъл весело – много ми приятно, че така високо е оценен трудът ми, а тъжно ми е, че разбирам, че това е вече към края”, каза тя. 

Ал. Морфов: Оттеглям се, за да назначат някой близък на това чалга правителство

Този път не избухнах, защото виждам, че няма никакъв смисъл. Предпочитам аз да се оттегля, може пък да назначат някой, който е близък д...

За протеста и наградите в Деня на театъра председателят на Съюза на артистите в Българи Христо Мутафчиев каза, че това е много хубаво. „Това и означава, че искаме да празнуваме, а в същото това време сме неспокойни вътре в себе си и искаме да ни се случват все по-хубави неща”, каза той. На въпроса дали той е спокоен Мутафчиев заяви: Аз винаги съм бил спокоен. За исканията на хората отвън, каза че и той също иска „Пакт за култура”, и иска не 1, а 2 процента за култура, както и че всичко зависи само от нас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com