Протестиращите за Пирин не се съгласиха, че Борисов е зелен, дадоха му друг цвят (Видео)

4927
Протестиращите за Пирин не се съгласиха, че Борисов е зелен, дадоха му друг цвят (Видео)
Снимка: Actualno.com

Въпреки уверенията на премиера Бойко Борисов преди дни в ЕП, че е "зелен човек", и изказването му от Министерски съвет днес, че "по-зелено от нашето правителство няма", протестиращите в защита на Национален парк "Пирин" явно продължават да не са съгласни с тези твърдения.

Тази вечер хиляди се събраха на шествие в центъра на София, за да заявяват отново протеста си срещу плана на управляващите за Пирин.

Граждани в защита на "Пирин": Предстоят още протести

И в днешния почивен ден граждани излязоха на протест в подкрепа на Национален парк "Пирин" в София, предаде репортер на Actualno.com. ...

Те имаха и отговор за определенията, които Борисов си даде сам. "Пирин е зелен, Бойко е червен", гласеше един от най-популярните лозунги на протеста днес.

"Най-важното нещо е да падне законът, който приеха на 28 декември, с който се разрешава строителствотo в Национален парк "Пирин". И това да не стане скоро, а веднага. Втора точка - оставка на министъра на околната среда Нено Димов. Трета точка - понеже държавата знаела кой държи "Юлен", официално да ни каже кой е собственикът на "Юлен". Важно е да знаем, защото на "Юлен" се опитват да подарят 48% от Националния парк "Пирин". Събрали сме се за Пирин, защото те направиха ужасна история с Пирин. Но не е само Пирин - след това се готвят с Витоша, с Рила и с каквото е останало незастроено по Черноморието", заявиха организаторите на протеста.

"Всички сме тук, защото сме любители на природата и защото ни е писнало от корупция. Много хора питат има ли смисъл да правим тези протести всеки четвъртък вечер. Има. Защото те създават голямо напрежение на правителството и когато вчера Борисов беше в Брюксел, започнаха да го питат за Пирин. Положението е много тревожно, но това не означава, че няма да победим накрая. Нови и нови български градове се събират. Само тук в София сме хиляди. Важно е да не се отказваме", подчертаха те.

Протестиращите разясниха и какви ще са следващите им стъпки. "Следва да уведомим ЕК за това, което се готви за Пирин. Вече подадохме сигнал до ЕС, скоро ще подадем и официална жалба и те ще трябва да разгледат тази жалба. Ще мине време, но това е стъпката напред. Ние ще направим всичко възможно и ЮНЕСКО да е наясно с всичко това, което направи българското правителство", заявиха те.


"Бойко Борисов каза, че е зелен. Той каза, че лично неговите министри ходят да пренасят и да пазят блатните кокичета, за да не ги смачка багера, валяка. А какво прави багера на плажа? Очакваме държавата да ни каже кой стои зад "Юлен". Този път трябва да има правосъдие за Пирин", заявиха от "Правосъдие за всеки".

Шествия за насрочени в още 18 града в България и 8 в чужбина, сред тях Берлин, Виена, Брюксел.

Местен хотелиер: Втори кабинков лифт над Банско е излишен

На този етап втори кабинков лифт над Банско е напълно излишен. Това каза в ефира на bTV Никола Вапцаров, местен хотелиер и потомък на п...

Природозащитниците се обявяват срещу решението на Министерски съвет от 28 декември миналата година, което, според тях, позволява застрояването с писти, лифтове и хотели на 48% от територията на националния парк.

На 11 декември миналата година коалиция „За да остане природа в България“ е изпратила 100 въпроса за Пирин до заместник министър-председателя Валери Симеонов. Въпросите се отнасят до нередности в предложението за промяна на концесионния договор на ски зона Банско. Тъй като вече 35 дни няма отговор, гражданите се събират, за да зададат въпросите отново.

От своя страна министърът на околната среда Нено Димов се опита да тушира страстите с уверенията, че в рамките на парк "Пирин" всяко строителство е забранено и никога не е било разрешавано, а ски зоната заема само 2% от територията на природния парк.

Дончев: Не бих позволил да мине решение, застрашаващо Пирин

Не само обичам планините, но и Пирин. Не бих позволил да мине решение, което го застрашава. Обичам го не по-малко от хората, които бяха...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com