Протестите: Ден 26 – Гладни стачки и ултиматум до Бойко Борисов (СНИМКИ)

8916
Протестите: Ден 26 – Гладни стачки и ултиматум до Бойко Борисов (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Петима участници в антиправителствения протест, които живеят в палатките на пл. „Независимост“ обявиха гладна стачка. Един от тях четвърти ден не яде и дори не пие вода.

Пред БГНЕС 58 годишният Владимир Генов разказа, че е протестирал пред Министерския съвет 7 дни през август и 29 дни през ноември 2019, но и двата пъти е бил излъган. Затова този път няма да отстъпи и ще извоюва оставката на правителството дори и с цената на живота си.

„Смятам, че това е един последен начин нещо да се промени. Мое решение е да не се храня и пия вода, но препоръчвам никой друг да не го прави. Това не е лесно. Усещам вече проблеми. Смятам, че съм силен българин и ще продължа напред, но няма да е лесно. Ще продължа до пълната оставка на онези горе. Компромис няма да има, няма да има спиране. При проблеми от моя страна няма да изявя желание да бъде предприета спасителна мярка спрямо мен. Няма да мръдна“, заяви Генов и подчерта, че за този му протест е информирал хора от високите етажи на властта и те няма да могат да се оправдаят, ако нещо се случи с него.

Попитан дали управляващите заслужават човешки жертви, той е категоричен, че те не заслужават не само саможертвата му, но и уважението на своя народ и избиратели.

„Крайно време е да осъзнаят, че мястото, което са заемали години наред, вече не е там. Не очаквам да се трогнат от саможертвата ми“, добави мъжът и призна, че все още не е информирал близките си за своето намерение.

От вчера гладува и 22 годишната Георгия Иванова, която също се е пренесла да живее на палатка между президентството и Министерски съвет.

„С мотивация изкарвам. Пия само вода. Присъствам на протестите вече 25 дни и се отчайвам все повече. Трябват драстични мерки. Вдъхнови ме човекът, който кара вече четири дни без храна и течности. Няма какво по-драстично да направя. Няма да ям докато не постигнем, това което искаме“, заяви тя.

В 26-ия пореден ден на антиправителствени протести в София три възлови точки в столицата остават блокирани от палаткови лагери. Те са разположени на кръстовището на Орлов мост, пред СУ „Св. Климент Охридски“ и до президентството.

Отровното трио: Защо сме проследявани и подслушвани (ВИДЕО)

Имаме сведения, че службите ни проследяват и подслушват и искаме да знаем защо. Това каза проф. Велислав Минеков, един от т.нар. "Отров...

Пред Ректората на СУ обстановката е спокойна, предаде БНР.

Там продължава да стои белия микробус на майките от гражданската инициатива „Системата ни убива“.

През блокадата се пропускат линейки.

Някои от гражданите негодуват обаче и посочват, че „протестът е излишен“. 

По-рано протестиращите на Орлов мост по инициатива на БОЕЦ, заедно с групата "Граждански мегдан" и сдружение "Зелен Младост", с помощта на Пламен Даракчиев излязоха с общ Граждански ултиматум до Бойко Борисов. "Оставаме тук, на Орлов мост и чакаме Вашата оставка г-н Борисов! Или пък Вас самия начело на жандармерията", се казва в ултиматума.

Иван Костов: Сегашното правителство е в по-лоша позиция от служебно, защото му липсва доверие

„Всеки протест носи промяна, постига нещо, защото е граждански. Хубаво е да се стигне до следната промяна – всеки следващ у...

В 18.00 ч. т.нар. "Отровно трио" даде импровизиран брифинг, на който обяви, че тази вечер ще бъде блокирано пространството пред общината във Варна.

„Започвайки протеста, ние започнахме две неща – първо, показахме на гражданите, че те могат и трябва да бъдат граждани, второ – опитахме се да им покажем как да бъдат граждани. Ескалации ще има всеки ден, но ние ще обявяваме ден за ден, доколкото не искаме властта да успее да се противопостави, както стана в Стара Загора“, адвокат Николай Хаджигенов.

От Триото се оплакаха, че системно се подслушват техните разговори, а хората, които говорят с тях после биват заплашвани.

На свой ред Арман Бабикян заяви, че депутатите явно са предпочели плажните хавлии пред пленарната зала по повод твърденията на Триото, че, вдигайки запорите върху сметките на „Виваком“ в КТБ държавата е ощетена с 350 млн. лв., докато „депутатите трябва да свикат извънредно заседание за обсъждане на този въпрос“.

Бабикян посочи още, че и президентът има право да поиска извънредно пленарно заседание, но „засега и той мълчи“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща
Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Велико Минков, който твърди, че е биологичен баща на бебето на арестуваната за убийството на мъжа си Габриела Славова, настоява да се извърши спешен...