Протестите: Ден 27 - Протестиращите блокираха ГКПП Капитан Андреево в двете посоки (ВИДЕО)

9752
Протестите: Ден 27 - Протестиращите блокираха ГКПП Капитан Андреево в двете посоки (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

На 27-мия ден на антиправителствените протести в София, ключови кръстовища в столицата остават блокирани, а днес на „Орлов мост“ се появиха и още палатки. Блокирано е и кръстовището при Ректората на Софийския университет, както и това на площад „Независимост“.

Традиционно след 19:00 часа граждани се събраха на площад "Независимост", настоявайки за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Час по-късно протестиращите блокираха ГКПП "Капитан Андреево". На място е и адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио". Блокирано е движението по магистрала "Марица", а върху пътните платна се разпънати палатки.  

Протестиращите са категорични, че няма да освобоят магистралата, докато не получат оставките на правителството и Иван Гешев.

Междувременно от МВР определиха блокадата като "нерегламентирани протестни действия". Ето какво се казва в прессъобщението: "Поради нерегламентирани протестни действия е блокиран участък от АМ „Марица“ в района на 109-ия километър, на около 4 км преди ГКПП Капитан Андреево. Движението по пътните платна е преустановено и в двете посоки. Служители на ОДМВР-Хасково предприемат мерки за предотвратяване на усложнения в трафика".

Новината за блокадата на ГКПП Капитан Андреево бе посрещната с овации от протестиращите в триъгълника на властта в София. "Постигнахме финансов ефект, правителството от известно време се занимава с осветляване на корупция", каза проф. Велислав Минеков междувременно в столицата. Той определи даването на по 50 лв. на пенсионерите и увеличението с 30% на заплати в държавната администрация като измерение на корупция.

Традиционно в началото на протеста прозвуча рок-баладата "Wind of Change" (Вятърът на промяната) на легендарната група "Скорпиънс". "Вятърът на промяната трябва да задуха от самите нас", смята младият Иван, дошъл да изрази общественото си недоволство. Според него, гражданската енергия не стихва, въпреки че на площада видимо има по-малко хоро от изминалите дни. Той отдава това на отпускарския месец август и прогнозира – през септември ще се разрасне още повече.

"Исканията са си същите. Колкото и да правят рокади и да ни хвърлят прах в очите, чакаме оставката на Гешев, оставката на Борисов и предсрочни парламентарни избори", категорична е Моника Антонова. Според нея, промяната в България минава задължително през нови избори, които да доведат до нов вид представителство.

Протестът протича мирно, полицейското присъствие в центъра на столицата продължава да бъде засилено. Блокирани остават и трите кръстовища в София, на които протестиращите преди дни разположиха палаткови лагери - при "Орлов мост", пред СУ "Климент Охридски" и в т.нар. Триъгълник на властта, в началото на бул. "Цар Освободител".

Трето денонощие пред Софийския университет "Св. Климент Охридски" стои и бусът на майките на деца с увреждания от "Системата ни убива". Единствените места, през които бусът не може да премине, са блокираните кръстовища, твърдят от полицията.

"Жителите" на палатковите лагери пропускат само линейки.

Пети ден продължава и блокадата на пътя Стара Загора - Хасково. Около 20 души осъмнаха на палатковия лагер в района на старозагорското летище тази сутрин.

Вижте още:

Идея: Еднократно 30% по-високи заплати на редица държавни служители от края на август

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща
Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Велико Минков, който твърди, че е биологичен баща на бебето на арестуваната за убийството на мъжа си Габриела Славова, настоява да се извърши спешен...