Протестите: Ден 29 – „Оставки!“ и „Уличен университет за справедливост“(ОБНОВЕНА)

5631
Протестите: Ден 29 – „Оставки!“ и „Уличен университет за справедливост“(ОБНОВЕНА)
Снимка: БГНЕС

На 29-ия пореден ден на протести в София, демонстрантите се събраха отново в „триъгълника на властта“. Блокадата в палатковите лагери продължава на Орлов мост и пред Ректората на Софийския университет "Свети Климент Охридски", където пето денонощие са белият микробус на майките от инициативата "Системата ни убива" и петнайсетина палатки.

"Промяната не започва само от господин премиера, който обиди цял народ много пъти. Промяната започва тук и ще завърши тук".

Протест блокира пътя София - Варна при „Абланица“

Край Ловеч протестиращи блокираха движението на пътя София - Варна в района на пътен възел „Абланица“. Те настояват за оста...

"Оставка на цялото правителство, на цялото. Служебен кабинет и започване на всичко от начало, ревизия на делата на хората, които са ощетени. Затова сме тука и да се реформира всичко, да започне всичко отначало. Дават се пари от Брюксел, за да се прави съдебната система. Хората не знаят там какво се случва в България. Мислят, че всичко е супер. Не!".

Исканията остават - освен оставка на правителството на Бойко Борисов, протестиращите искат оставката и на главния прокурор Иван Гешев. Те настояват за въвеждане на дистанционно и на машинно гласуване, както и свикване на Велико Народно събрание за промени в Конституцията.

Все още се събират участници и на другото ключово място в София - пространството между сградите на Министерския съвет, на администрацията на президента и на бившия Партиен дом, откъдето преди месец всъщност започнаха протестите. Обстановката около сградите на президентството, Министерския съвет и бившия партиен дом е спокойна.

Пред фонтана на президентството прави впечатление една солидна табела с надпис: "Български свободен уличен университет за справедливост, честност и просперитет, който предлага обучение по машинно гласуване и интелигентни изборни системи, активна защита на социалните права на гражданите, технически интелект, ай-ти умения и способности".

Хаджигенов: Пеевски овладя всички силови структури

Протестите няма да приключат с оставката на премиера Борисов. Обществената енергия ще се насочи към съдебните палати в страната с цел о...

Малко преди 21 часа на площада пред президенстството отново прозвуча националния химн. Някои от протестиращите запяха „Мила родино“.

Няколкостотин протестиращи, призовани от майките от "Системата ни убива", се отправиха към ул. "Раковски", за да направят "омлет за вицепремиера Валери Симеонов". Протестиращи замерха с яйца и домати сградата на "Раковски 134".

Няколкостотин души се събраха пред централата на Националния фронт за спасение на България със скандирания за оставката на Валери Симеонов. Булевард "Раковски"е блокиран в централната градска част.

Шествието се отправи по традиционния си маршрут към Орлов мост. Там, пред една от палатките беше разположен макет на резиденцията на Доган в Росенец с надпис „Внимание, частен строеж“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com