Протестите: Ден 30 - Блокадите - вдигнати, палатките - на тротоара (ОБНОВЕНА)

6694
Протестите: Ден 30 - Блокадите - вдигнати, палатките - на тротоара (ОБНОВЕНА)
Снимка: БГНЕС

За 30 пореден ден протестиращи се събраха в така наречения Триъгълник на властта в центъра на София. Протестите срещу правителството и главния прокурор днес се провеждат под мотото “Бунт срещу диктатурата”.

От “Отровното трио” призоваха по-рано през деня протестиращите да си носят “храна, вода и всичко необходимо за изграждане на барикада”, след като рано сутринта полицейска акция разтури палатковите лагери и освободи трите ключови кръстовища в София. Заради призиви в социалните мрежи за насилие и вандалски прояви от СДВР пък апелираха хората, които се събират пред Министерския съвет, да протестират мирно и обявиха, че няма да допуснат нови блокади в столицата. Тази вечер протестът е придружен от хаус парти.

Университетски преподаватели подкрепиха протеста и поискаха оставката на правителството

Преподаватели от Софийския университет "Свети Климент Охридски", Нов Български университет и Университета за архитектура, строителство ...

“Властта прекали, последните 10 години прекалиха, а тази сутрин настъпиха мотиката. Това, което направиха тази сутрин, е престъпление“, обърна се към присъстващите адвокат Николай Хаджигенов. “Дойде моментът, в който да покажем, че не сме стадо. Не се боим да се изправим срещу униформените, от водните оръдия, не се боим от нищо“, каза още той под възгласи “Оставка“. “Дойде моментът, в който да не се подчиним. Запалихме искрата, създаваме гражданско общество каквото никога не е имало у нас. Не могат да арестуват всички нас, да застрелят, да набият всички ни. Бунтът, искрата на свободата е във всички нас, в нашите умове и сърца. Ние сме тук и нас не ни е страх. Усетили веднъж вкусът на свободата, никой от нас няма да се върне обратно в клетка и няма да се остави да бъде тъпкан отново от някой господар. Ние сме готови и нас не ни е страх“, заяви още Николай Хаджигенов.

След него на импровизираната сцена се качи другият лидер на “Отровното трио“ Арман Бабикян. „Не се крийте, господин Борисов, зад гърба на някакъв човечец на име Валери, зад шкембетата на войводите, не се крийте зад Пеевски, излезте с лицето си, не се крийте като мишка. Не се крийте зад водните оръдия, щитовете, шлемовете, зад олигархичните кръгове – те първи ще ви напуснат. Никой на този площад не се страхува. Предлагам ви последна възможност за кражба – обявете обществена поръчка за нови затвори, защото ще трябва всички тук да ни арестувате“, каза още той. На протеста се чуха и призиви палатковите лагери да бъдат върнати по местата, на които бяха до тази сутрин.

Движението по булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител" е блокирано от протестиращи, събиращи се в "триъгълника на властта" за поредната вечер на антиправителствен протест в София. В района има засилено полицейско присъствие.

Протестиращите се отправиха отново към Орлов мост. По данни на 24 часа там има около 1500 души. Има паркирани два жандармерийски буса, а движението е спряно с коли на пътна полиция. Протестиращите отново започнаха да поставят палатки в опит да възстановят блокадата, която бе разтурена в нощта на четвъртък срещу петък. Хората скандират: "Още палатки!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com