Протестите срещу правителството у нас стигнаха и до The New York Times

7530
Протестите срещу правителството у нас стигнаха и до The New York Times
Снимка: БГНЕС

Хиляди българи, разочаровани от корупцията, протестираха с искане за оставката на дясноцентристкото правителство на премиера Бойко Борисов и главния прокурор на страната, пише The New York Times.

Протестиращите, които скандираха "мафия" и "оставка", обвиняват третото правителство на Борисов и главния прокурор Иван Гешев за умишлено забавяне на разследването на връзките между подкупни държавници и олигарси.

Борисов вече прилича на Станишев - и той пазеше "стабилността" на държавата

Реакцията на Бойко Борисов спрямо протестите бе предвидима: казваш, че оставаш, "за да не се счупи държавата". Това че протестите са на...

Протестите са срещу това, което мнозина нарекоха "държавно превземане" и "мафиотски стил на управление" се проведоха в още няколко града в балканската страна. Полицията арестува 18 души в петък след размирици по време на антикорупционните протести, но демонстрационната събота беше до голяма степен мирна.

Общественият гняв ескалира след набезите на прокурори в офисите на двама от служителите на българския президент като част от разследванията, които мнозина смятат за целенасочена атака срещу президента Румен Радев, основен критик на правителството.

В обръщение към нацията в събота Радев призова за оставката на правителството и главния прокурор.

Борисов, чието трето правителство встъпи в длъжност през 2017 г., се гордееше с изграждането на нови магистрали, увеличаване на доходите на хората и вкарване на страната в "чакалнята" на еврозоната ", и заяви, че не планира да се оттегля на фона на настъпваща коронавирусна криза.

Радев поиска оставката на правителството и главния прокурор

Президентът Румен Радев поиска оставката на правителството и главния прокурор, предаде БГНЕС. Решението на управляващата партия да орг...

"Вече направихме толкова много, положихме толкова усилия. Нищо не ни държи на поста, освен отговорност", заяви Борисов в публикация на страницата си във Facebook.

Партията му ГЕРБ заяви, че Радев, който беше номиниран за поста от опозиционните социалисти, подклажда политическа криза. ГЕРБ остава най-популярната политическа партия в България според проучвания на общественото мнение. Следващите общи избори предстоят през пролетта на 2021 година.

На поредната демонстрация в събота на Черноморието край Бургас стотици българи поискаха достъп до обществена брегова линия близо до лятната резиденция на Ахмед Доган, бизнесмен и старши член на етническата турска партия ДПС.

Демонстрацията беше организирана, след като на ръководителя на малка либерална партия беше отказан достъп до брега от въоръжени пазачи на Националната служба за защита, които защитаваха Доган.

ЕК: Няма да коментираме специфичната ситуация в България

Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер заяви, че ЕК няма да коментира специфичната ситуация в България. Думите му дойда ха в от...

Протестиращите твърдят, че този ход е бил знак за токсични връзки между управляващия елит и сенчестите интереси в балканската страна, пише още вестникът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com