Протестът в София завърши с пострадали и арестувани в сблъсъците (ВИДЕО)

10619
Протестът в София завърши с пострадали и арестувани в сблъсъците (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Протестът в София приключи с арестувани и пострадали малко след 1 часа вечерта. Малко след полунощ последните протестиращи срещу правителството и главния прокурор, събрали се пред Министерския съвет се разотидоха. На финала мерките за сигурност бяха много засилени, предава БНР.

Има арестувани от шествията из улиците на София. МВР съобщи и за трима пострадали полицаи.

Точките на напрежение бяха на няколко момента от протеста в подкрепа на президента и полицията, който се превърна в шествие на няколко групи из улиците на София: при изнасянето на автобусите с протестиращи от контрапротеста, организиран от ГЕРБ; при блокирането на кръстовището на Патриарха и бул. Раковски и на финала пред Министерския съвет, когато отново имаше провокации от отделни групи.

Съобщава се за сблъсъци с полицията и ранени от хвърлени бутилки полицаи, както и за десетки арестувани. След последния опит да се пробие полицейския кордон около 23 часа обаче се появи съмнение за наказателна акция от страна на полицията, която придърпвала по-агресивни протестиращи зад колоните на Министерския съвет. Това се вижда във видео в профила си във Фейсбук журналиста Мартин Карбовски, което придоби публичност в последните трийсетина минути и се споделя в социалните мрежи.

Бой на протеста - полицията придърпва протестиращи зад колоните пред Министерски съвет (ВИДЕО)

След този сблъсък обаче обстановката постепенно се е успокоила и протестиращите са се разотишли.

Моменти от сблъсъците през целия протест качи журналистът Димитър Кенаров, който е заснел част от протеста и се е движил с шествията. Във видеото хронологично са монтирани събитията, движението на протестиращите и сблъсъците с полицията.

Припомняме, че викове "оставка" се чуха и от двете страни на Дондуков, защото в тясното пространство между Президентството и Министерския съвет се проведоха два протеста.

Контрапротестът в подкрепа на управляващите беше организиран от ГЕРБ. Поддръжниците бяха докарани с автобуси. На него присъстваха депутати, включително и председателят на парламента Цвета Караянчева.

Полицията раздели двата протеста, имаше опит за сблъсъци

След като стана ясно, че България е приета в чакалнята на еврозоната, премиерът Бойко Борисов излезе сред симпатизантите си и каза: На този ден трябва да сме заедно с президента, а не да ни разделя полиция

Същото направи и президентът Румен Радев, който преди това беше сред симпатизантите си. Отново обяви "Мафията вън", но и подчерта: Няма да се делим, тук сме да защитим свободата си

Хронология на протеста и моментите на напрежение:

МВР съобщи, че около 19.50 е възникнало напрежение, съобщиха от МВР. Участници в митинга пред сградата на "Дондуков" 2 започнали да замерят полицаите от кордона с бутилки и яйца. 

 

Около 20: 30 часа, когато е обявен край на контрамитинга в подкрепа на ГЕБРБ част от събралите се пред "Дондуков" 2 са направили неуспешен опит да пробият кордона.

Малко по-късно от ГЕРБ обявиха, че има щети по два автобуса на техни сипмпатизанти.  "Тази вечер след приключването на митинга на членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ в подкрепа на премиера Борисов и политиките на правителството, ултраси и платени провокатори нападнаха автобусите, с които трябваше да се приберат участниците", съобщиха от ПП ГЕРБ в нарочна декларация, представена пред медиите от административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов.

Малко след 23.00 часа протестиращи са се опитаха да пробият полицейския кордон, разположен около сградата на Министерския съвет. Някои от присъстващите започнаха да хвърлят бутилки с вода и кутии от бира по полицаите. В резултат се стигна до сблъсък между силите на реда и част от хората.

Трима служители на МВР са пострадали. Един от тях е в по-тежко състояние, тъй като е бил ударен с бутилка от протестиращ. Другите двама униформени служители са с по-леки наранявания.

Между 10 и 20 са задържаните протестиращи, все още няма данни от МВР.

Протестиращите срещу правителството и главния прокурор се заканиха да се съберат отново тази вечер.

Преди това обаче ще се проведе масово плажуване на Росенец.

Росенец: "плажуващи" и активисти на ДПС опасно близо

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com