Противогрипните ваксини свършиха, ново зареждане за момента не се очаква

3030
Противогрипните ваксини свършиха, ново зареждане за момента не се очаква
Снимка: Getty Images/Guliver

„Ваксини няма“ е най-често срещаният надпис пред аптеките тази есен. Заради коронавируса и предупрежденията на медиците, че двойно заразяване – с грип и COVID-19, може да е фатално, мнозина българи решиха да се ваксинират, съобщава БТВ.

Аптеките обаче се оказаха неподготвени за наплива от желаещи. Според хора от бранша количеството на доставките тази година е на база на потреблението през предната година.

Проф. Маргарита Апостолова: Неефикасността на грипната ваксина е пословична

"Аз съм привърженик на ваксините като такива, друг е въпросът, че добри грипни ваксини почти няма и тези ваксини, които се произвеждат ...

Засилено търсене има и при личните лекари, които получават безплатни ваксини за пациентите си над 65-годишна възраст по националната програма. При тях обаче ваксините са определен брой и не покриват цялата пациентска листа, затова се налага да избират. „За хора, които са онкологично оперирани, хора, които са с тежки заболявания.хМоите пациенти над 65-годишни са между 70 и 100 човека“, разказва д-р Едмонд Йорданов, общопрактикуващ лекар, който е получил 10 ваксини.

Сред пациентите му е Албена Найденова, която е с редица придружаващи заболявания. Заради възрастта си тя не попада в програмата за безплатно ваксиниране. Решението – да си купи препарата от аптечната мрежа. „Обикалях няколко аптеки – вдигат рамене хората. Ще стискаме зъби да не се разболяваме и това е – нямам друг изход“, казва тя.

Влизаме в една от столичните аптеки. Там ни казват, че предварително при тях са се записали 200 души, за да си купят ваксина, когато има зареждане. Впоследствие се оказва, че в аптеката пристигат едва 20 бройки. „Общо взето всички са ядосани, защото ние все пак поехме някакъв ангажимент. Във връзка с коронавируса търсенето е в пъти повече, отколкото миналата година. Това не се е съобразило с доставката“, разказва фармацевтът Кристина Стоева.

Повече доставки не се планират, казаха за bTV от Асоциацията на собствениците на аптеки. Последната е от около 84 хиляди бройки. „В България традиционно ваксинационното покритие срещу грип е около 3%. Въпреки всичко можеше да се предвиди, че в тази по-особена есен желаещите ще са повече“, коментира в „Тази неделя“ председателят на Българския фармацевтичен съюз. проф. Асена Сербезова.

Помагат ли противогрипните ваксини и срещу заразяване от коронавирус?

Противогрипните ваксини може да помогнат на организма да се защити от COVID-19. Това сочат резултати от проучване в Нидерландия, цитира...

По-рано през седмицата заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков заяви, че се водят преговори за евентуални доставки от пазари в чужбина. Министерството на здравеопазването и агенцията по лекарствата са отправили искане към двете възможни компании да проучат възможностите за допълнителни доставки към страната ни. От ведомството обаче подчертават, че недостиг има в цял свят, тъй като заявките се правят значително по-рано.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com