Провериха бензиностанции в 5 области

1195
Провериха бензиностанции в 5 области
Снимка: iStock/Guliver

Специализирани проверки на 10 обекта за търговия с енергийни продукти в София и областите Пловдив, Перник, Хасково и Кюстендил са извършени в сряда под ръководството на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГДБОП. Това съобщиха от МВР.

Контролните действия са били предприети след индикация за некоректно данъчно поведение на три търговски вериги, стопанисващи бензиностанциите, както и за техни контрагенти - доставчици на горива, за които са установени данъчни задължения в общ размер на повече от 350 000 лева.

В хода на проверките, обезпечени от служители на Столичната и областните дирекции на МВР, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и експерти от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Националната агенция за приходите и Агенция "Митници", са установени нарушения на Закона за измерванията и на изискванията за осигуряване на пожарна безопасност на обектите.

5 бензиностанции с нарушения при горивото, 6 - при документите

Контролни действия по бензиностанции, собственост на различни търговски вериги, се проведоха на територията на шест области в страната,...

На една от бензиностанциите е открито допълнително електронно устройство, което не е описано в схемата на обекта. Със съдействието на Междуведомствения център на ГДБОП е осигурено присъствие на експерти от Българския институт по метрология, които след оглед са констатирали, че електронният блок служи за манипулиране на постъпващата информация към приходната агенция. След доклад в Окръжна прокуратура Пловдив е образувано досъдебно производство по описа на Областна дирекция на МВР-Пловдив.

Две от контролните държавни служби са предприели и административни санкции - съставени са три акта за установени административни нарушения и един протокол за задължително предписание. Отдадено е и писмено разпореждане. Запорирани са над 38 000 литра енергийни продукти и са иззети над 5000 лв. оборотни средства от обектите.

Контролни мерки са предприети и към данъчен склад, от който е установено, че са закупувани и разпространявани горива без да е внесена банкова гаранция - задължително изискване на Закона за данък върху добавената стойност.

От Главна дирекция "Контрол на качеството на течните горива" към Метрологичната агенция се извършва лабораторен анализ на качеството на разпространяваните горива в търговската мрежа. Днес ще бъдат изтеглени над 1000 литра некачествено дизелово гориво от един от обектите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com