Проверихме как се правят фалшиви новини. Общо взето - елементарно

17223
Проверихме как се правят фалшиви новини. Общо взето - елементарно
Снимка: Pixabay

На фона на протести срещу 5G, Бил Гейтс и световното зло, което спуска пипала към всеки параноичен ум, решихме да си направим експеримент. Публикувахме снимка, която няма нищо общо с истината и текст, който няма нищо общо с истината в място, което все по-малко има нещо общо с истината: социалните мрежи. Последва, разбира се, вълна от "разшервания" и възхищение. Текстът гласеше:

"Спящата невеста" в Пирин. Изключително красив планински рид, който заради топенето на снеговете може да бъде видян в тази форма едва в няколко дни от годината. Намира се недалеч от Валявишките езера, а снимката е на местния фотограф Огнян Белев.

Легендата гласи, че гонена от турците българска невеста опитва да се скрие в ридовете на Пирин в края на зимата. След време я намират, заспала вечен сън, прегърната от планината. Заради мъката от тази несправедливост, ридът се издига по неин образ и подобие.

Изключителна е красотата на българската природата и трябва да я ценим и пазим. Сякаш всичко, което се случва последните месеци идва да ни покаже, че просто не я заслужаваме. Така както не познаваме и историята си, и страната си, че и времената, в които живеем..."

Публикацията за няколко часа направи над 250 шервания, които продължават да растат с голям темп. А тъй нареченета "спяща невеста" и местния фотограф Огнян Белев общо взето не съществуват. Ето какво написа авторът на експеримента и създател на видеосъдържание в Actualno.com Александър Македонски.

"Снимката и историята, която споделяте и харесвате е всъщност христоматиен пример как работят фалшивите новини. И как понякога, умни и образовани хора могат да станат жертва на интелигентно поднесени измислици.

Първо, това не е снимка, а 3D изображение на един съвсем реален артист (за разлика от цитирания местен фотограф ), може да го видите тук.

Аз я видях преди час в един планинарски форум, а много простичък и бърз Google Search ми показа, че такива фалшиви постове има за планини от ридовете в Аляска до тези в Пакистан. Единствено се постарах да сътворя история, която да съвпада с повече с нашите локални традиции.

Второ, от цялата тази ситуация следват няколко извода:

- Винаги имайте едно на ум, когато се доверявате на информация (без значение нейния източник). В днешно време да се лъже и манипулира е адски лесно. Лошата новина е, че ще става все по-лесно и все по-трудно различимо. Съответно силата и ефектът на манипулацията ще са правопропорционални на знанията, уменията и ресурса на манипулиращия.

- Този конкретен случай с "девойката" е безобиден. Все тая, че някой се е връзал, защото е просто красива картинка. Сигурно има хора, които дори не са прочели текста. Но за сериозните теми подлагайте на съмнение дори и авторитетите. Защото и те самите могат да станат жертва на манипулация и да вземат грешни решения, съвсем не злонамерено.

- Добрата лъжа се разпространява по-бързо oтколкото добрата новина. Към момента, в който пиша този коментар са минали 20 минути от пускането на снимката, тя има 20 споделяния и 70 харесвания, което е в пъти повече от средното за обичайните публикации на моята стена (които пък гледам да са все добри или поне полезни). Тоест, ако видите "изключителни", "невероятни" и че дори и "природно нереални" неща, но пък от "сигурен източник", не бързайте да се връзвате. Преди време имаше снимка с една лъвица с агне, която пак така обиколи света, за да покаже как и животните имат по-добри взаимоотношения от хората. Уви, нямат. Природата просто не работи така.

- Фейсбук няма да ви помогне, ще ви попречи. Защото той е програмиран да работи така, че продължава да показва фалшивия пост на повече хора, отколкото този.

Защо това е важно?

Преди 15 години с приятели гледахме на интернет, като на световна панацея. На онзи инструмент, който ще направи достъпа до знания равен и лесен за всички. И това в някаква степен се случва. Но с това се случват още два процеса:

Първо - брутално изкривяване на информацията. Второ - промяна на начина, по който възприемаме информацията.

Това прави възможно по-лесното и устойчиво съществуване на куп други лъжи, които реално ни тровят живота.

Каква е рецептата?

Да проверяваме всичко, колкото можем повече. Да търсим различни източници. Да не се доверяваме лесно, дори и на хората, които дълги години са били примери в различни сфери.

Не е приятно да се живее така.

Но е единственият начин". 

Въпреки че в коментар под снимката Македонски също обяви, че не става дума за истинско изображение, то продължи да води собствен живот от стена на стена и да възхищава с непреходната си красота и космическа прелест. А Сашо получи много предложения за приятелство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com