Проверяват състоянието на язовирите в страната по разпореждане на Върховната прокуратура

1131
Проверяват състоянието на язовирите в страната по разпореждане на Върховната прокуратура
Снимка: БГНЕС

Нова проверка на състоянието на язовирите и техническите съоръжения към тях в страната ще бъде направена по разпореждане на Върховна административна прокуратура (ВАП).

Още на 29 септември ВАП разпореди на председателя на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ да организира проверка по отношение на всички контролирани от агенцията язовири в страната за спазването на разпоредбите на Закона за водите, в частта относно поддържането в технически изправно и безопасно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях.

Държавата подписва договор за ремонт на стената на язовир "Студена"

След 60 години експлоатация на основен ремонт ще бъде подложен водният обект, захранващ с питейна вода над 100 000 души в Пернишко. Дне...

ВАП извърши няколко проверки по реда на надзора за законност и изпълнението на правомощията от компетентните държавни органи, оторизирани да осъществяват контрол и мониторинг.

По отношение на язовирите в страната бяха констатирани повтарящи се пропуски, които определят опасността им – неправилно конструктивно изпълнение; непочистени изпускатели; недостатъчно удълбочени или неотремонтирани преливници, неукрепени или неремонтирани корони на язовирни стени, неотстранена храстова и дървесна растителност по откоси на стените и по основни изпускатели, съобщават от прокуратурата.

В тази връзка ВАП разпореди при проверката да се установи изпълняват ли се и в срок предписанията на комисиите, назначавани от областните управители за ежегодни обследвания на техническото и експлоатационно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях.

Проверката трябва да установи предприемат ли се необходимите мерки за осигуряване на изправно техническо състояние на язовирните стени и съоръженията към тях и за безопасната им експлоатация, съобразно нормативните изисквания за осъществяване на техническата и безопасна експлоатация. Предстои да бъде проверено и дали в случаите, когато ЗВ предвижда това, се изпълняват дейностите по извеждане от експлоатация и/или ликвидация на язовирни стени и съоръжения към тях, както и дейностите в случаи на опасност от наводнение, при което могат да настъпят вредни последици за живота и здравето на хората и за околната среда.

150 язовира се ремонтират след проверки на ДАМТН

За периода от началото на годината до 1 юни са проверени 1738 язовира, при планирани 3620 проверки за годината. Това съобщиха от пресце...

Указано е на председателя на ДАМТН при констатиране на нарушения по предмета на проверката да се предприемат действия по налагане на принудителни административни мерки, съответно по реализиране на административно- наказателна отговорност на нарушителите.

Срокът за извършване на проверката, определен от ВАП е 28.11.2016 г.

Решението на Административния съд - Смолян може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com