Проверката на пешеходните пътеки в цялата страна показа фрапиращи нарушения

3449
Проверката на пешеходните пътеки в цялата страна показа фрапиращи нарушения
Снимка: БГНЕС

Фрапиращи пропуски бяха отчетени при проверените близо 14 000 пешеходни пътеки в страната. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция, на която бяха представени резултатите от проверките на пешеходните пътеки в цялата страна.

Цялостната проверка бе възложена на 27 декември 2017 г. и трябваше да бъде установено съответствието на пешеходните пътеки с нормативните изисквания.

Проверките показаха сериозни нарушения, открити са отчайващи дефицити, например два пъти повече липсващи знаци от наличните в много области. Показват неправилно разположение на пешеходните пътеки. Неправилно маркиране, неправилна сигнализация, съобщи Цацаров. Не приемам и не насърчавам споделената отговорност на институциите да се размива конкретната отговорност на всяка една отделна институция, включително и прокуратурата, каза още Цацаров.

„Аз разчитам Министерството на регионалното развитие и благоустройството, освен съставянето на регистър на пешеходните пътеки в страната, какъвто ангажимент вече е поет от министър Нанков, в кратък срок да представи предложение за промяна на нормативната уредба, така че проверки като тази да се правят ежегодно на територията на цялата страна, а неизпълнението на задълженията да има за последица сериозни санкции. Министерството на вътрешните работи следва да използва в рамката на проверката и нейното финализиране всички възможности, които действащото законодателство предоставя, за да наложи стопаните на пътя, независимо дали говорим за улици в населеното място или част от републиканската пътна мрежа, да отстранят нарушенията за срок не по-дълъг от 30 юни 2018 година“, подчерта Цацаров, цитиран от БГНЕС.

Предвидени са санкции в размер между 2000 и 7000 лева при неизпълнение на предписанията.

Увеличават се инцидентите на пешеходни пътеки

Зачестяват инцидентите с пешеходци. Най-много са случаите на пострадали пешеходци в София, Пловдив и Варна. Четирима души са загинали,...

Според Цацаров е срамен списъкът с областите, в които има най-много нарушения.

Системи нарушители относно сигнализацията на маркировката на пешеходни пътеки са областите Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, Хасково. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

„За да не се размива отговорността, пред вас сме министерствата, които отговарят за тази дейност, но липсват общините. Те не са тук, защото не са институции. Ние ще разкажем как премина проверката. 28 области – 13 981 са общо проверените пешеходни пътеки в населените места“, обясни Радев. „Минаваме по трите вида – двете зебри 8.1 и 8.2 и повдигнати пешеходни пътеки. От тип зебра 8.1 са проверени близо 10 000 пътеки“, обясни той.

„Неправилно маркиране – или маркировката не е изпълнена правилно, или е износена. Южна България се представя доста зле тук. За неправилното разположение на пътеките – 18%, Перник, Стара Загора, Варна. При 53% от пътеките разстоянието е нарушено, например между две пътеки има по-малко от 250 метра. В София-град има най-много такива. Сигнализацията също е нарушена – 5000 липсващи знаци. Най-много са в Бургас, по Черноморието“, коментира Радев.

Снегът в Асеновград се стопи, с него и част от пешеходните пътеки

Част от новите пешеходните пътеки в Асеновград вече липсват. За проблема сигнализираха читатели на Actualno.com. Припомняме, че 23 зеб...

Министърът обясни, че неправилно маркирани или износени пешеходни пътеки има в Южна България.

Радев поясни, че неправилното разстояние между пътеките е много опасно. „Колите не намалят толкова бързо за 250 м. и става опасно за пешеходците“, добави той.

„Проверени са 980 повдигнати пешеходни пътеки, от тях 244 са неправилно маркирани, освен износени са и оцветени в различни цветове. Има наредба всички ще получат предписания. Системи нарушители относно сигнализацията на маркировката, „срамния списък“ – Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, Хасково. Трябва да има промени“, каза още вътрешният министър, цитиран от Фокус.

Той уточни, че ще продължи наблюдението, ще се дават предписания в областите. „Основно кметовете да са задължени, има срокове, за които да следим, имаме правомощия дори да санкционираме неизпълнението“, допълни Радев.

Допълнително ще бъдат обезопасени пешеходни зони в Сливен

Нови преградни ограждения за обезопасяване на пешеходните зони ще бъдат поставени по булевард „Братя Миладинови” в Сливен. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com