Психолог: Най-тежко от социалната изолация са засегнати възрастните хора

3274
Психолог: Най-тежко от социалната изолация са засегнати възрастните хора
Снимка: Getty Images/Guliver

"Децата са много чувствителни, усещат нашите страхове и притеснения. Съветвам да им се дава много любов, да се изслушват техните притеснения. Да се описва ситуацията с думи, които да са разбираеми за възрастта им. Трябва да се говори бавно, спокойно и уверено. Бъдете максимално честни с тях. За най-малките е подходящо ситуацията да се опише като вълшебна приказка или игра. Оказва се, че най-големите деца най-лесно се справят със ситуацията, тъй като се социализират чрез дигиталните мрежи. Най-тежко от социалната изолация са засегнати възрастните хора, които са самотни и живеят сами. Един от най-добрите начини за преодоляване на стреса в критични ситуации е свързаността и съпричастността. Пазете се и бъдете здрави. Не забравяте, че може да се обаждате на телефоните, обявени от Община Петрич, винаги, когато имате нужда. Ние винаги сме на линия и сме готови да помогнем с каквото можем."  Това каза психологът Тони Янкулска, в интервю за Радио „Фокус“.

По думите ѝ "при страх най-общо казано имунитетът пада, затова не трябва да мислим прекалено много какво може да се случи, тъй като ние не владеем миналото и бъдещето. Не трябва предварително да преживяваме събития, които не знаем дали и как ще се случат. По време на криза е нормално да се чувствате тъжни, стресирани, объркани, уплашени или дори ядосани. Но разговорът с психолог или с човек, на когото имате доверие може да ви помогне."

Симптомите, които показват, че имате коронавирус

Типичнитe симптоми нa коронавируса ca грипoпoдoбни, кaтo бoлки в гърлoтo, кaшлицa, глaвoбoлиe и муcкулни бoлки, виcoкa тeмпeрaтурa, втр...

"Трябва да ограничат притесненията и тревогите. Нека имат предвид също, че не всяка информация за корона вируса може да е вярна. Апелирам да бъдат информирани и да използват сигурни източници. Трябва да се справят с емоциите по здравословен начин. Ако се чувстват объркани или емоционално натоварени, то най-добре е да поговорят със специалист. Трябва също да си направят план къде да отидат и кого да потърсят за физическото и психическото си здраве.", препоръча още психологът. 

Тя напомин, че преди броени дни Община Петрич откри телефонни линии за консултация с психолози, предвид усложнената обстановка. 

"Телефоните за връзка с психолог са открити едва от няколко дни, затова смятам, че е много рано да направим анализ, относно това какви хора ще ни търсят и какви ще са техните притеснения. Ограничаването разпространението на корона вируса е една от мерките, които трябва да бъдат предприети, но страхът и паниката са крайно опасни.", каза още Тони Янкулска. 

Психолог: Има стратегии за справяне със засилващата се тревожност заради COVID-19

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com