Първи симптоми на настинка - какво трябва да направите веднага

79162
Първи симптоми на настинка - какво трябва да направите веднага
Снимка: Личен архив

В сезона на грипа и настинките все повече хора проявяват симптоми на простудни заболявания. В условията на пандемия мнозина си задават въпроса има ли нещо, което можем да направим веднага. Обърнахме се за отговор към д-р Калин Лисички, детски ревматолог с над 30 години стаж.

Д-р Лисички е началник на клиника по педиатрия в София. Има специалности по педиатрия и ревматология. Автор и съавтор е на множество научни статии и монографии.

Зa любитeлитe нa aвтoмoбилитe и бързите скорости всяко време е чyдecнo с Теленор

Съвpeмиeтo ни предоставя yмoпoмpaчитeлни модели автомобили, истински магнит за погледите, бързи и мощни, с удивителни способности. Но п...

Сезонните заболявания тази година предизвикват повече притеснения от обикновено заради пандемията от коронавирус. Увеличиха ли се чакащите пред Вашия кабинет?

Нормално е притесненията да са повече. С есенно-зимния сезон очакваме и поредната грипна епидемия, а тя за първи път съвпада с пандемията, предизвикана от новия коронавирус, с който се срещаме за първи път. Ще има и увеличение на простудните заболявания, причинявани от други вируси, но това не е основание за паника, независимо от стряскащите данни за заболели, хоспитализирани и починали от СОVID-19. Навременното търсене на лекарска помощ и провеждането на елементарни изследвания са достатъчни. Казвам това, защото в момента се наблюдава страх от посещение при лекар, страх да не се заразим с СОVID-19. Това е една от причините прегледите да намаляват. Другите са спазването на дистанция, хигиенните мерки, носенето на маски, по-малкото контакти, онлайн обучението на децата. Проучване, проведено в САЩ, установява, че в щатите, в които се спазват тези мерки, честотата на острите инфекции на дихателната система и на инфекциозните заболявания намалява.

Повечето хора не са напълно наясно каква е разликата между симптомите на настинката и COVID-19. Можем ли и как да ги различим?

В началото разликата е изключително малка, бих казал – невъзможна да се различи. Настинките също са вирусни заболявания, поради което симптоматиката е сходна. Да не забравяме, че част от тях се причиняват и от коронавируси, различни от този, предизвикал пандемията. Простудните заболявания започват с хрема, кашлица и повишена температура, но обикновено състоянието на болните е добро. Грипът започва остро, понякога внезапно, със значително  повишаване на температурата, втрисане, суха, трахеитна кашлица, мускулни и ставни болки, като състоянието на болните е увредено. При новия коронавирус началото често е като обикновена вирусна инфекция. По-късно при част от заразените се появяват суха кашлица, отпадналост и повишена умора, липса на апетит. Други по-редки симптоми са: мускулни болки, болки в гърлото, запушен нос, диария, конюнктивит, главоболие, загуба на вкуса и обонянието, кожни обриви, промени в цвета на пръстите на ръцете и краката. До момента са описани над 200 болестни прояви на СОVID-19, така че пълното им изброяване е невъзможно. Точна диагноза може да се постави след провеждане на тест. В момента има комбинирани бързи антигенни тестове, които едновременно доказват наличието на коронавирус и грип А и Б, а някои – и респираторно-синцитиален вирус. Алармиращи симптоми са появата на затруднено дишане, чувство за недостиг на въздух, болка и тежест в гърдите. Те налагат да се потърси незабавно медицинска помощ. 

Какво съветвате пациентите да направят най-напред, независимо какъв е причинителят на оплакванията?

Злато и дигитални отличия за Intelday Solutions на световните награди ICCO Digital Awards 2020

Intelday Solutions прибира у дома златото в категориите Digital Professional of the Year и Best Use of Video in a Campaign от световнит...

На първо място – да си останат вкъщи и да „пазят“ стаята. Този режим, освен че е добър за болния, намалява и възможността да заразим околните – родители, баби и дядовци, приятели, колеги, съученици. На второ място – прием на достатъчно течности под каквато и да е форма – топъл чай, вода със стайна температура, сокове. След това идват лекарствата. Лечението на простудните заболявания е действително просто – топло легло, топли течности, а за децата и топли майчини грижи.

Какви са най-често предписваните лекарства за облекчаване симптомите на настинка и грип или COVID-19?

Лечението трябва да е симптоматично, т.е. да зависи от конкретните оплаквания. При хрема – капки за нос, при кашлица – средства, които я подтискат, ако е суха, или такива, които втечняват секретите, ако е влажна, инхалации с физиологичен разтвор. Медикаменти, съдържащи пчелен мед, или лъжичка мед са добро решение при суха кашлица от фарингеален произход. При мускулни и ставни болки, главоболие, фебрилитет се прибавят се прибавят антипиретици, например ибупрофен. Не трябва да забравяме, че повишаването на температурата е нормална защитна реакция, която улеснява оздравяването, и до 38о – 38,5о С в повечето случаи не е уместно да се дават температуропонижаващи медикаменти. Грешно е да се започне незабавна антибиотична терапия, защото говорим за вирусни инфекции. Антибиотиците не действат на вирусите, няма да намалят продължителността на заболяването, нито ще свалят температурата. Те се предписват на по-късен етап, ако има вторична бактериална инфекция.

Като детски ревматолог какво е Вашето мнение по отношение безопасността на ибупрофен и могат ли родителите спокойно да продължат употребата му при наличие на симптоми на настинка или  COVID-19?

В началото на коронавирусната пандемия в Европа здравният министър и президентът на Франция споделиха в социалните медии, че приложението на ибупрофен е опасно при коронавирусна инфекция. Това доведе до съмнения в профила му на безопасност. Много бързо в специализирани издания се появиха опровергаващи това твърдение проучвания. И в момента становищата на Световната здравна организация и институциите, които са отговорни за безопасността на лекарствата в САЩ, Великобритания, Европейския съюз, Австралия и Канада, са категорични, че няма научно обосновани доказателства за вредата от приложението на ибупрофен, разбира се, с уговорката, която важи за почти всички медикаменти, че трябва да се прилагат спрямо инструкциите за употреба. Така че няма противопоказания за лечение на фебрилитет и болка с ибупрофен при СОVID-19.

50 години на пазара: PROI Worldwide обяви нова бранд идентичност

PROI Worldwide, най-голямата организация на водещите световни независими комуникационни агенции с партньори в 50 държави, представи дин...

Споделете ни как можем да осъществим адекватна превенция и възможна ли е изобщо в ситуация на COVID-19?

Превенцията е възможна, а доколко ще е адекватна – зависи от нас самите. До масовото приложение на ефективна ваксина трябва да спазваме добре известните и лесно изпълними правила. Социалното дистанциране, приемано от едни и хулено от други, според мен има своето място. Разстоянието на открито трябва да е поне два метра, а не 1,5 м, каквито са повечето съвети у нас. Трябва да знаем, че в затворени помещения тази дистанция е недостатъчна, трябва да е по-голяма. Миенето и дезинфекцията на ръцете и повърхностите също е от голямо значение. Както беше казал един анестезиолог от САЩ – „не просто си мийте ръцете, фанатично ги мийте“. По възможност, волево, трябва да се избягва докосването на очите, носа, устните и лицето. И накрая, но не на последно място по значение – маските. За тях също се води полемика в нашето общество. Да, вярно е, че с изключение на специалните FFP 2 и FFP 3, които филтрират съответно 95% и 99% от частиците и се използват от работещи с СОVID-19 пациенти, останалите маски не дават желаната сигурност. Различни проучвания показват, че хирургичните маски осигуряват защита от 20-50% за този, който ги носи. Но тази защита е почти 100% за околните, ако сме заразени и носим маска. В контекста на казаното трябва да приемем, че като носим маска (а ние не знаем дали сме заразени), предпазваме околните, т.е. носенето на маска е израз на отговорност към обществото, а то включва и нашите деца, родители, приятели.

Можем ли да имаме едновременно настинка и COVID-19? И може ли настинката да прогресира в COVID-19?

Да, за съжаление това е възможно. Нищо не пречи да се заразим едновременно или последователно, в рамките на часове, с два вируса. Тук е мястото на тестовете, които биха дали известна яснота относно причинителите на болестта.

Настинките и COVID-19 са с различна етиология и е невъзможно една хрема, предизвикана примерно от риновирус, да прогресира до заболяване, което има друг причинител, какъвто е случаят с  COVID-19.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com