Пътна полиция: Следват два дни снеговалежи и лошо време, бъдете внимателни

875
Пътна полиция: Следват два дни снеговалежи и лошо време, бъдете внимателни
Снимка: ПЦ на АПИ

В следващите два дни се очакват снеговалежи в почти цялата страна. На места ще има и силни ветрове. Възможни са снегонавявания и образуване на преспи, предупредиха от Пътна полиция по време на брифинг, съобщава 24 часа.

От там посъветваха шофьорите да карат внимателно и да тръгват на път само ако е необходимо и са подготвени за зимни условия. Очаква се динамична обстановка по пътищата. Предвижда се снеговалежите да спрат в сряда следобед, но в четвъртък са възможни ниски температури, което може да доведе до заледявания.

6 трика, с които да чистиш по-лесно колата през зимата

Размразяването и чистенето на колата рано сутрин може да се превърне в истинско мъчение при минусовите температури навън. Има няколко т...

Предвижда се, ако ситуацията го наложи, да се затварят проходи, като от МВР успокояват, че има достатъчно екипи в готовност за пренасочване на движението. От Пътна полиция добавиха, че 23-ма са загинали от началото на годината при пътни произшествия. "По един човек загива всеки ден на пътя. От нас и нашето поведение зависи дали това ще продължи. Очакваме от водачите да бъдат отговорни при тези условия. Денонощно в Националния координационен център за безопасно движение по пътищата следим обстановката в страната. Получаваме информация при възникване на препятствия и опасности по пътищата, като се координират действията между всички институции, които имат отношение, за преодоляване на възникналите препятствия“, посочи инспектор Лъчезар Близнаков, представител на „Пътна полиция“ при ГДНП.

Попитан къде очаква да бъде най-тежка пътната обстановка, инспекторът посочи, че такава се очаква да бъде по проходите на Стара планина, в Габровския и Сливенския Балкан. "Сериозно ще е положението отново в Прохода на Републиката. Затова са осигурени съвместни действия с контролните органи на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, като ще се извършват проверки по техническата изправност на товарните автомобили, по-специално за това дали са оборудвани с необходимите гуми, техническата им изправност и спазване на регламентираните почивки от водачите на товарни автомобили“, уточни той.

На въпрос на БГНЕС инспектор Близнаков посочи, че ще има контрол и от страна на „Пътната полиция“ и подчерта, че проверките са съвместни и че ако ситуацията наложи ще се затварят пътища. “Допълнително са осигурени екипи, които при нужда ще действат при въведена временна организация на движението, пренасочване на движението и отстраняване на възникнали аварийно препятствия“, заяви още той.

Близнаков обяви още, че е установен собственикът на биволите, които по-рано днес предизвикаха катастрофа на АМ "Струма". Той е задържан и е образувано досъдебно производство. Катастрофата е станала няколко километра преди граничен пункт "Кулата". През нощта биволи пресичали пътното платно, а преминаващ през това време тир блъснал няколко от тях. Общо три камиона и един микробус са участвали в инцидента. Четирите животни загинаха от удара си с тежкотоварния автомобил. Освен убитите, има и две ранени животни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com