Работодатели против увеличаването на парите за майчинство и безплатни детски градини

9405
Работодатели против увеличаването на парите за майчинство и безплатни детски градини
Снимка: iStock/Guliver

За преосмисляне на предложението на Министерството на финансите за освобождаването на родителите от плащане на такси в детските ясли и детските градини настояват от Асоциацията на индустриалния капитал в България в становище по подготвения бюджет за 2022 г. 

Според АИКБ безплатните детски градини няма да решат проблема с липсата на достатъчно места в тях и няма да ги направи по-достъпни. Асоциацията предлага предвидените в бюджета средства за безплатни детски градини и ясли да бъдат отредени за повишаване на капацитета на съществуващите детски ясли и детски градини и за построяването на нови.

Сметката показва: С увеличаването на майчинството няма да се реши демографската криза

Бългapия e cpeд cтpaнитe c нaй-дългo плaтeнo мaйчинcтвo в cвeтoвeн мaщaб, a cпpямo cpeднoeвpoпeйcĸaтa мy пpoдължитeлнocт (oĸoлo 20 ceдм...

От Асоциацията не подкрепят и предложеното увеличение на размера на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст на 710 лв., което представлява ръст с 87% спрямо същото преди 1 година. Имайки предвид, че обезщетението е необлагаемо, то съответства на 910 лв. брутна работна заплата, което демотивира майките да се върнат на работа, посочват от АИКБ.

Оттам са и против увеличаване с 25% на минималния дневен размер на обезщетението за безработица. Според работодателите то разкъсва връзката с осигурителния принос и допълнително демотивира безработните лица да се върнат на пазара на труда.

Според тях прогнозата на Министерство на финансите за ръст на БВП през 2022 г. с 4,8% е оптимистична, тъй като все още има прекалено много рискове пред световната, европейската и българската икономика, както и заради закъснението с внасянето, респективно – одобряването на Националния план за възстановяване и устойчивост и закъснението в сключването на Споразумението за партньорство – което забавя инвестирането на така необходимите средства от фондовете на ЕС в българската икономика. От Асоциацията считат за по-вероятно да се реализира алтернативен сценарий за макроикономическите показатели, при който ръстът на БВП за 2022 г. е 4% . ЕК прогнозира 4,1% ръст на БВП на България за 2022 г.

АИКБ намира прогнозата за размер на средногодишната инфлация в България за 2022 г. (5,6%) за твърде занижена. Според работодателите по-вероятно е да се реализира алтернативен сценарий за макроикономическите показатели, при който ръстът на инфлацията за 2022 г. е 6,4%.

Депутатите увеличиха парите за майчинство през втората година

Обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишната възраст се повишава от сегашните 380 лв. на 650 лв., гласуваха депутатите при приема...

От асоциацията не подкрепят и планирания в Закона за държавния бюджет на България за 2022 г. бюджетен дефицит, включващ мерки за подкрепа на бизнеса и населението в условията на пандемия в размер на 4,1% от БВП. Имайки предвид положителното бюджетно салдо от 2,1% за 2021  г. и 0,2% за 2020 г. и липсата на фискална консолидация през 2023 и 2024 г., АИКБ счита това за значително влошаване на фискалната позиция на България. Според Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г., общият размер на бюджетния дефицит ще бъде 15,83 млрд. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com