Радев: Аз спрях поръчката за обслужването на тел. 112, поддържащата фирма ни притиска

2054
Радев: Аз спрях поръчката за обслужването на тел. 112, поддържащата фирма ни притиска
Снимка: БГНЕС

Аз спрях поръчката за обслужването на тел. 112. Това каза на брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев след правителственото заседание.

„Аз спрях поръчката за тел. 112. Беше намерен дефект в нея и това беше основанието. Усещам се притиснат като министър от тези, които досега са изпълнявали задълженията си по този договор. Имаме известни слабости в министерството назад във времето, тъй като не са плащани пари за поддръжка. От експертизата, която имам, в момента правим така, че се договаряме с представител на небългарска фирма, които са вършили нещата досега, да продължават да ги вършат без това да е в ущърб на гражданите“, заяви силовият министър.

Служител на телефон 112: Има случаи, в които хора чакат по 5 минути за връзка

Системата на телефон 112 не локализира местоположение – не виждаме откъде ни се обаждат, дори не виждаме понякога телефонния номе...

Фирмата, поддържаща тел. 112 да не се подвежда по това, че идвайки председателството, държавата може да бъде притискана с неприемливи условия, допълни той.

„Имам увереността, че ще постигнем оптимална цена за поддръжката, която не е била малка, за тази обществена поръчка. Това е единственият мотив – да спестим средства на данъкоплатците и да направим така, че да намерим златната среда и за тези, които ще извършат дейността или ще продължават да я извършват, и за нас като министерство да не даваме повече пари, отколкото ни е се струва, че е нормално за това. Много е сложна експертизата, а и са много малко специалистите, които могат да направят такава. Отправям апел към фирмата да бъдат по-конструктивни към нас. Да, те ще продължат, така се е случило, че договорът е такъв и те би трябвало, а и няма кой друг, да продължат поддръжката на тел. 112. Да не се подвеждат по това, че идвайки председателството, министерството и държавата ни могат да бъдат притискани с условия, които считаме за неприемливи“, заяви Радев.

По думите му подобни статии всяват смут в гражданите, и то справедливо. Радев уточни, че от над 600 000 обаждания в последния месец и половина, само около 130 са били със сбъркани адреси. „Ако това притеснява някой, мен не ме притеснява. Имало е и по-драстични случаи. Въпреки че поддръжката известно време е била незаплащана от МВР, те продължават и в момента да поддържат системата. Оптимист съм, че до половин-един месец ще стигнем до край на тези преговори, ще сключим договор и системата ще бъде поддържана и за председателството, а и не само заради него. Тази обществена поръчка ще продължи. Другите функционалности могат да станат само ако системата се поддържа. Нашата първа задача е да направим първото – поддържаме системата, сключваме договор и след това говорим за другите две функционалности“, каза още министърът на вътрешните работи, предаде Фокус.

Мярката за назначаването на 1000 униформени полицаи до края на годината е изпълнена, заяви Радев. „Става дума за назначаването на поне 1000 униформени полицаи до края на тази година. Това е част от нашата предизборна програма и от тази за управление на правителството. Докладвах на премиера, че от началото на годината за назначени 778 полицаи. Забраних назначаването в администрацията служителите, докато не се попълнят основните длъжности или голяма част от тях. Мярката е изпълнена и то не от началото на годината, а от влизането във властта на третото управление на премиера Борисов. От 5 май числата са такива“, коментира Радев.

Спешният телефон 112 не работи пълноценно, признават от МВР

Телефонът за спешни повиквания 112 не работи пълноценно. Това признаха от МВР. Трудностите са свързани с липсата на квалифициран персон...

По думите му в дирекция „Жандармерия“ при ГД „Национална полиция“ са назначени 245 униформени служители, в ГД „Гранична полиция“ – 129 и в СДВР и ОДМВР – 560. Общо 934. „Това е към дата 8 август. В последната седмица може би са настанени и останалите 66. Утре в Асеновград ще открием Районното управление. Обещанието беше, че ще бъде открито възстановено районно управление“, каза още Валентин Радев.

Опашките в КАТ-София са намалели, опитваме се да бъдем по-любезни, коментира още министърът.

„За над 160 услуги успяхме да намалим административната тежест. Над 30% от тях вече са електронизирани. Може да минете през КАТ и да видите там подобренията. Очакваме допълнителните 2,5 млн. лв., които трябва да бъдат отпуснати, за да довършим това, което сме решили на територията на софийската КАТ и да го размножим по останалите приемни пунктове в големите градове – Пловдив, Варна, Бургас. Имам сведения, че опашките са намалели. Опитваме се да бъдем все по-любезни, включително да премахнем ксероксите, които все още ги има отвън и се налага да размножаваме документи“, коментира Радев. По думите му е много важно този опит, който се натрупва в КАТ-София, да го прехвърлят в другите места. „Аз съм оптимист“, добави той.

За увеличаването на заплатите на служителите на МВР и дали министерството ще поиска допълнително перо за това, когато бъде гласуван бюджетът за следващата година, Радев заяви, че този въпрос е бил повдигнат и на събирането с министър-председателя. „Той и всички умувахме над този въпрос, но няма да кажа точно какво. Естествено, че ходът е натам. Трябва да увеличим не само заплатите на служителите на МВР, а на целия сектор „Сигурност“. Търсят се начини и ви каня на 12 септември. Както знаете, има Съвет за социално партньорство. Там една от точките е точно това – обсъждаме предложенията на синдикатите на МВР. Ще бъде обсъдено повишаването на заплатите – кога, как, с колко“, каза още Валентин Радев.

Валентин Радев: Справяме се, няма да има прекъсвания на телефон 112

Правени са опити за ремонт на телефон 112, но не е имало достатъчно финансиране. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев. &bdquo...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com