Радев: Доблестта на предците не може да изцели пороците на съвремието

1717
Радев: Доблестта на предците не може да изцели пороците на съвремието
Снимка: БГНЕС

Суверенитетът се отстоява с мъдра преценка и последователни усилия. Това заяви президентът и главнокомандващ Румен Радев на тържествената заря-проверка.

"Преди 143 години на днешната дата България възкръсва на картата на Европа. Пътят към свободата е дълъг и мъченически“, заяви държавният глава в началото на своето слово.

Румен Радев: Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет

"Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет, но хората имат достойнство и са тук". Това заяви президентът Р...

"Монахът Паисий ни извежда от мрака на невежеството със славното ни минало. Народните деятели в Цариград възраждат независимата българска църква. Апостолът на свободата формулира с думи прости стратегията на нашата национална революция и идеите за чиста и свята република. Бенковски и саможертвените априлци от 1876 отварят съдбовната рана в сърцето на тирана. Честното перо на Макгахан донася на света истината за клането в Батак. Гладстон и Юго пренасят българската трагедия на европейската сцена. Свободата най-сетне идва под знамената на руския цар Александър Втори и на неговата армия съкрушила Османската империя. След обявяването на войната в Санкт Петербург хората се кръстят и се прегръщат по улиците. Както казва генерал Скобелев Русия е единствената страна в Европа, която има достатъчно идеализъм, за да воюва заради чувства. Достоевски пише в дневника си това е война за слабите, която има за цел не да отнема, а да даде свободата“, каза президентът.

"Българският народ приема като свои всички войни от императорската армия, които са загинали за нашата свобода – руснаци, украинци, белоруси, финландци, поляци, литовци и други. Всяка година на днешната дата почитаме нашите герои. Но доблестта на предците не може да изцели пороците на съвремието. То е наше дело и наша отговорност“, подчерта президентът Радев.

Той заяви, че 3 март е ден за почит, но и ден за единение около историческата истина, около идеала на Левски, в който българите не се делят, а заедно градят чистата и свята република. "Суверенитетът се отстоява с мъдра преценка и последователни усилия. Днес се прекланяме пред нашите героични предци. Знаем, че свободата не се дава даром. Всяко поколение трябва само да ги отстои, за да ги завещае на следващите. Вечна памет на героите!“, заяви държавният глава.

Пред паметника на Цар Освободител се състоя тържествената заря проверка по случай 3 март. Командващ парада бе бригаден генерал Станимир Христов, който е участвал в операцията на многонационалните сили за възстановяване на Ирак. Строят прие държавният глава.

Радев отново на Шипка на 3-и март: Уважението към паметта на загиналите е наш морален дълг

Президентът Румен Радев съобщи във Фейсбук тази сутрин, че на националния празник 3-и март ще отиде на Шипка. Миналата година той беше...

Блоковете с различни униформи представляват трите вида войски – сухопътни, военновъздушни и военноморски "Здравейте гвардейци! Поздравявам ви по случай 3 март – националния празник на България“, обърна се президента. Последва мощно: "Ура!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com