Радев: Дължим признателност на медиците и здравните специалисти

1297
Радев: Дължим признателност на медиците и здравните специалисти
Снимка: Прессекретариат на президента

Дължим признателност на българските медици и здравни специалисти, които с чест и достойнство изпълняват своя свещен дълг, посвещавайки времето, здравето и живота си на живота и здравето на българските граждани. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемония на „Дондуков“ 2, на която изявени български медици и здравни специалисти бяха удостоени с Почетния знак на президента. На връчването на отличията присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Церемонията започна с минута мълчание в памет на българските медици, загубили своя живот заради Ковид-19 в грижа за своите пациенти.

Държавният глава изрази благодарността си към медиците и професионалистите по здравни грижи, направили избора да продължат професионалния си път в родината. „Днешната ни среща ми дава възможност да изразя своето уважение и признателност за избора, който вие направихте, избор, наречен България, въпреки всички предизвикателства във вашия професионален път“, заяви президентът Румен Радев.

Румен Радев отличи усилията на наградените в борбата с Ковид-19 за всеотдайността им през последната трудна година. „За вас статистиката за болни и оздравели не е просто числа, а е човешки съдби. Нерядко във вашите неимоверни усилия да възстановите дишането на вашите пациенти вие самите оставахте без дъх от умора и изтощение. Благодаря ви за всеки излекуван пациент, за всеки спасен човешки живот и за това, че останахте и продължавате да бъдете на първа линия, въпреки трудностите и риска за вашето собствено здраве и живот“, заяви президентът.

По думите на държавния глава коронавирусът болезнено е разкрил недостатъците на системата на здравеопазването в България - неравенствата в достъпа до медицински услуги и дисбалансите в разпределението на човешкия и финансовия ресурс. „Правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести, трябва да бъде водещият принцип, на който се подчинява цялата наша здравна система. Отдавна се говори, че тя се нуждае от лечение, което да спре оттеглянето, загубата на кадри и на финансов ресурс от системата“, посочи Румен Радев. Като основен дефицит на здравната система държавният глава определи недостатъчния акцент върху профилактиката и превенцията на социално значимите заболявания. През миналата година едно инфекциозно заболяване задейства паник бутона за значителния риск за здравето и живота, които крият неинфекциозните заболявания като рак, диабет, сърдечно-съдови болести, а те са основната причина за смъртността в България, добави държавният глава.

От името на наградените доц. д-р Дончо Дончев изказа благодарност за възможността да представлява своите колеги, които цяла година дават всичко от себе си, независимо от предишния си професионален и житейски опит, да се борят за здравето и живота на българите. Доц. Дончев почете медиците, загубили живота си в пандемията: „Вместо мои думи, ще използвам думите на народния поет към душите на загиналите: "Юнаци, лека нощ“.

След края на церемонията държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова проведоха среща с наградените медици, на която бяха обсъдени предизвикателствата пред българската здравна система и визията за нейното бъдещо развитие. Медиците потвърдиха, че сред основните проблеми са подценяването на профилактиката и превенцията, както и осигуряването на бърза и ефективна доболнична помощ и в най-малките населени места в страната.

Като сериозна трудност пред функционирането на системата отличените изтъкнаха липсата на интерес за специализация в областта на инфекциозните болести и анестезиологията, както и недостатъчния брой медицински сестри, акушерки и лаборанти. По думите на държавния глава пазарният принцип не трябва да определя избора на младите кадри за реализация в различните области на медицината. Според Румен Радев е необходима целенасочена държавна политика и адекватно финансиране, за да се гарантира кадровия баланс в системата на здравеопазването.

На днешната церемония Румен Радев удостои осем медици с почетния знак на президента.

Доц. д-р Дончо Дончев е оториноларинголог, отоневролог и аудиолог. Началник е на отделение в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести на ВМА. Като доброволец се е грижил за пациентите с коронавирусна инфекция и продължава да работи в ковид-зоната на болницата, след като сам се преборва със заболяването.

Командироваха осем медици да помагат в МБАЛ Ловеч

Осем медици са командировани да помагат на МБАЛ - Ловеч. Те са изпратени там със заповед на кмета на община Ловеч Корнелия Маринова от ...

Д-р Сибила Маринова е координатор по донорство за Северен централен регион. Заедно с екипа си работи на първа линия за лечението на пациенти с Ковид-19 във Велико Търново. През последните години провежда активна кампания сред обществото за популяризирането на донорството.

Д-р Мария Пишмишева-Пелева е ръководител на инфекциозното отделение на МБАЛ – Пазарджик от 2013 г. Участва в национални и международни форуми, посветени на инфекциозните болести. На 20 март 2020 г. д-р Пишмишева приема първия болен с коронавирусна инфекция. От тогава до момента д-р Пишмишева и екипът на инфекциозното отделение на МБАЛ – Пазарджик, се грижат за лечението на стотици болни от Ковид-19.

Д-р Абдулах Заргар успешно управлява и усърдно надгражда работата на "МБАЛ-Исперих" от 2013 г. Работил и специализирал във Великобритания, Франция, Турция и Германия. Д-р Заргар получи силна обществена подкрепа в началото на тази година, когато на дневен ред отново беше желанието му да получи българско гражданство. Вицепрезидентът Илияна Йотова подписа през февруари 2021 г. указа за придобиване на българско гражданство от д-р Заргар.

Марияна Колева е главна медицинска сестра и директор здравни грижи на УМБАЛ „Света Анна“ от 2003 г. Тя е посветена не само на грижата за пациентите, но и на подкрепата за допълнителното обучение и квалификация на медицинските сестри в екипа на болничното заведение.

Роза Антова е медицински фелдшер с богат опит в различни звена на здравната система – поликлиники, спешен кабинет и болници. От 2010 г. е част от Центъра за спешна медицинска помощ.

Радев: COVID-19 разкри болезнено недостатъците на здравната ни система

Коронавирусът разкри болезнено недостатъците на системата, неравенствата в достъпа до медицински услуги и дисбаланса в разпределението ...

Димитър Милинич е рентгенов лаборант с над 25 години трудов стаж в пловдивската болница „Свети Георги“. През цялата година на извънредната Ковид-19 ситуация работи на първа линия, ангажиран с помощ към колегите си и нуждаещите се от висококвалифицирана помощ пациенти. Д-р

Д-р Радислав Наков е специалист по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, председател и съосновател на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България и на Българското дружество по неврогастроентерология. Член е на Управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com