Радев: Културата не трябва да е остатъчен елемент на държавния бюджет

1389
Радев: Културата не трябва да е остатъчен елемент на държавния бюджет
Снимка: Прессекретариат на президентството

Културата не трябва да е остатъчен елемент на държавния бюджет, а да отразява разбирането на институциите за нуждата от нейното опазване и развитие, заяви президентът Румен Радев,

Държавният бюджет се срещна днес на „Дондуков“ 2 с творците и общественици Даниела Кузманова и Венцислав Мицов. Двамата са автори на Петицията за спешна финансова помощ на свободния културен сектор в България, подкрепена от над 2300 души. Президентската институция е първата, откликнала на призива за спешна помощ на независимите дейци на културата.

Румен Радев: Мнозина вече избират да слугуват на лъжата

Символично е, че в цялата година ни е отредена само една минута за достойно мълчание. Минута без думи, в която най-ясно можем да осъзна...

Културните дейци имат огромно значение за националната идентичност и духовността и държавата трябва да покаже, че държи на тях в условията на криза., подчерта още Румен Радев.

Президентът нееднократно е призовавал и за баланс между инвестициите в инфраструктура и в развитието на човешкия капитал, особено в областта на образованието, науката и културата. Обща бе оценката, че държавната политика към сектора на културата следва да се основава на дългосрочна стратегия за неговото развитие.

Държавният глава припомни, че от самото начало на кризата е апелирал здравните мерки да бъдат съпътствани и от пакет от социални и икономически мерки, както и за своевременна безвъзмездна помощ за най-засегнатите. Това включва и всички самонаети, косвено засегнати от кризата, които остават извън обявените социални мерки, сред които са и свободните дейци на културата.

Културата е в криза, но няма страшно

Българската култура е в трудно положение. Но няма страшно, тя си е така отдавна. Сега трудното положение премина в криза, която удари т...

Обявените от Министерството на културата мерки в подкрепа на засегнатите от кризата независими творци са недостатъчни и обхващат само малка част от реално нуждаещите се от помощ, подчертаха Даниела Кузманова и Венцислав Мицов. Обещаната месечна подкрепа от 720 лева по програмата на Национален фонд „Култура“ е достъпна само за творци с месечен доход до 1000 лева, което е ограничило кандидатствалите до около 320 души, при много повече нуждаещи се.

Облагането на помощта и свеждането и до реален месечен доход от 470-480 лева, при загубата на всякакви други доходи, поради ограниченията на масовите прояви, води до обида и крайно обезсърчение на дейците на културата, подчертаха още Даниела Кузманова и Венцислав Мицов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com