Радев поднесе венци пред паметника на Светите братя и отправи поздрав

2291
Радев поднесе венци пред паметника на Светите братя и отправи поздрав
Снимка: БГНЕС

С нашия принос към световното културно богатство днес ние трябва да се чувстваме сродени с нашата азбука, език и общата ни културна памет. Това заяви президентът Румен Радев от Народната библиотека "Свети Свети Кирил и Методий", където поднесе цветя пред паметника по случай 24 май - Деня на просветата, културата и славянската писменост.

По думите на държавния глава от България Русия е получила своята писменост. От нашите български земи дойде в Русия християнството и стария църковно-славянски език, подчерта Румен Радев.

Радев: Думите са домът ни, да не допускаме в него да се засели плесента на невежеството

Президентът Румен Радев отправи поздравление по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май...

"Трябва да се обръщаме повече към учените, и на такива световно известни фактори като руския академия Дмитрий Лихачов, който казва, че на България Русия дължи своята духовност, своето духовно начало и руската литература. От България ние получихме и устно, и писмено църковно-славянския език и този висш слой на литературата. Ето тук е казано всичко", се позова на Лихачов в словото си държавния глава Румен Радев.

По-рано от пресцентъра на президентството разпространиха официалното поздравление на президента Румен Радев към българския народ по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

Думите са домът, в който живеем. Нека не допускаме в него да се засели плесента на невежеството, самодоволството и безкнижието, се казва в обръщението.

Гордеем се с цивилизационния принос на българската азбука и книжовност към духовността на славянските народи и културното богатство на света, заявява още държавният глава и посочва, че това е празник на духовното извисяване и на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата.

Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 май е 144-тият ден в годината според григорианския календар (145-и през високосна). Остават 221 дни до края на годината. 24 май Ден...

Радев отбелязва, че въпреки че тази година няма да се проведе традиционното шествие, в съкровението на сърцето си всеки един ще има възможността да оцени значението на 24 май. "Насаме с думите и чувствата си, с мисълта за приятелите и близките, с които го сродяват езика и азбуката, преживените стихове, книги, пиеси и филми, общата историческа и културна памет, които ни правят българи. Дори когато хиляди километри ни делят от Родината", изтъква президентът.

Той напомня, че България е възкръснала благодарение на просветата и културата и посочва, че "пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България".

Духът надмогва всяко изпитание, завършва обръщението си държавният глава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com