X
 
 

Радиоактивен облак преминал над България, институциите успокояват, че замърсяване няма

18005 0
photo of Радиоактивен облак преминал над България, институциите успокояват, че замърсяване няма
Снимка: БГНЕС
Радиоактивен облак е преминал над Европа, включително и над България. За това съобщиха от Френския институт за ядрена безопасност. Според експертите замърсяването вероятно е причинено от ядрена централа в Русия или Казахстан.

Към момента обаче не е известно да е имало инцидент в ядрено съоръжение в района. Измерени са нива на радиоактивния елемент Рутений-106 над стандартните норми, но далеч под праговете, които представляват заплаха за хората и околната среда, успокояват от института.

Откриха източник на радиация в гараж във Варна

Източник на радиация е открит в гараж на бул. „Сливница“ във Варна. В гараж на бул. „Сливница“ след извършено ...

От българската Агенция за ядрено регулиране потвърждават, че в няколко европейски държави, между които и България, са били регистрирани следи от Рутений-106 в атмосферния въздух.

Измерените стойности на концентрацията на рутений-106 в различните държави са на няколко порядъка по-ниски от границата на емисиите във въздуха, определена за този радионуклид в Наредбата за основните норми за радиационна защита.

Поради изключително ниските стойности източникът на емисиите на Рутений не може да бъде определен. Наличието на следи само от Рутений-106 изключва произход от ядрена електроцентрала, категорични са от АЯР.

Според родните експерти ниските измерени нива на атмосферно замърсяване с Рутений-106 нямат последствия за околната среда или здравето на хората.

МЗ: Няма данни за пренос на йод-131 на територията на България

В последните дни се съобщава за регистрирано наличие през месец януари на радиоактивния изотоп йод-131 във въздуха в някои страни от Се...

Няма превишение на нормите за радиоактивност в България, потвърдиха и от Министерството на околната среда и водите.

От пресцентъра на МОСВ обясняват, че в периода 29 септември – 4 октомври в аереозолните проби от стационарните мониторингови пунктове от Националната система за мониторинг на околната среда (НСМОС) на Министерството на околната среда и водите е измерена специфична активност на техногенния радионуклид Рутений-106. Данните от шестте пункта в Бухово, с. Яна, Бургас, Враца, Плевен и Монтана са били своевременно публикувани на страницата на Изпълнителната агенция по околната среда и водите (ИАОС) в раздел „Атмосферна радиоактивност“.

Експертите са уточнили, че измерените стойности са значително по-ниски от допустимата средногодишна специфична активност за Рутений – 106, която е 1900 mBq/m3 съгласно Наредбата за основните норми за радиационна защита.

Рутений-106 е радионуклид с изкуствен произход. Получава се при делене ядрото на уран-235, когато е облъчван с неутрони. Този радионуклид се използва и в медицината за лечение с брахитерапия.

Покриват с 36 000-тонен саркофаг АЕЦ "Чернобил" (ВИДЕО)

Днес Украйна открива най-голямата в света подвижна метална конструкция, предназначена да покрие авариралия четвърти реактор на АЕЦ Черн...

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Очаква се ново поскъпване на "Гражданска...

От началото на декември България е поставена под мониторинг по системата "Зелена карта" на автомобилните застраховки. Причината е непла...

Последно в Актуално