X
 
 

Радиоактивен облак преминал над България, институциите успокояват, че замърсяване няма

17736 0
photo of Радиоактивен облак преминал над България, институциите успокояват, че замърсяване няма
Снимка: БГНЕС
Радиоактивен облак е преминал над Европа, включително и над България. За това съобщиха от Френския институт за ядрена безопасност. Според експертите замърсяването вероятно е причинено от ядрена централа в Русия или Казахстан.

Към момента обаче не е известно да е имало инцидент в ядрено съоръжение в района. Измерени са нива на радиоактивния елемент Рутений-106 над стандартните норми, но далеч под праговете, които представляват заплаха за хората и околната среда, успокояват от института.

Откриха източник на радиация в гараж във Варна

Източник на радиация е открит в гараж на бул. „Сливница“ във Варна. В гараж на бул. „Сливница“ след извършено ...

От българската Агенция за ядрено регулиране потвърждават, че в няколко европейски държави, между които и България, са били регистрирани следи от Рутений-106 в атмосферния въздух.

Измерените стойности на концентрацията на рутений-106 в различните държави са на няколко порядъка по-ниски от границата на емисиите във въздуха, определена за този радионуклид в Наредбата за основните норми за радиационна защита.

Поради изключително ниските стойности източникът на емисиите на Рутений не може да бъде определен. Наличието на следи само от Рутений-106 изключва произход от ядрена електроцентрала, категорични са от АЯР.

МЗ: Няма данни за пренос на йод-131 на територията на България

В последните дни се съобщава за регистрирано наличие през месец януари на радиоактивния изотоп йод-131 във въздуха в някои страни от Се...

Според родните експерти ниските измерени нива на атмосферно замърсяване с Рутений-106 нямат последствия за околната среда или здравето на хората.

Няма превишение на нормите за радиоактивност в България, потвърдиха и от Министерството на околната среда и водите.

От пресцентъра на МОСВ обясняват, че в периода 29 септември – 4 октомври в аереозолните проби от стационарните мониторингови пунктове от Националната система за мониторинг на околната среда (НСМОС) на Министерството на околната среда и водите е измерена специфична активност на техногенния радионуклид Рутений-106. Данните от шестте пункта в Бухово, с. Яна, Бургас, Враца, Плевен и Монтана са били своевременно публикувани на страницата на Изпълнителната агенция по околната среда и водите (ИАОС) в раздел „Атмосферна радиоактивност“.

Покриват с 36 000-тонен саркофаг АЕЦ "Чернобил" (ВИДЕО)

Днес Украйна открива най-голямата в света подвижна метална конструкция, предназначена да покрие авариралия четвърти реактор на АЕЦ Черн...

Експертите са уточнили, че измерените стойности са значително по-ниски от допустимата средногодишна специфична активност за Рутений – 106, която е 1900 mBq/m3 съгласно Наредбата за основните норми за радиационна защита.

Рутений-106 е радионуклид с изкуствен произход. Получава се при делене ядрото на уран-235, когато е облъчван с неутрони. Този радионуклид се използва и в медицината за лечение с брахитерапия.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.