Разкриха канал на нелегални мигранти през "Дунав мост", действал със съдействието на полицейски служител

1145
Разкриха канал на нелегални мигранти през "Дунав мост", действал със съдействието на полицейски служител
Снимка: БГНЕС

На 24 април 2017 г., след успешна реализация на Сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Русе и Дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР е преустановено действието на престъпен канал за превеждане на мигранти през ГКПП „Дунав мост“, функционирал с участието на полицейски служител от Граничен полицейски участък – Русе. Това съобщиха от Окръжна прокуратура – Русе.

Престъпната дейност на организаторите на канала е проследена в продължение на няколко месеца, а при реализацията са участвали и служители от отдел „Антикорупция“ на Република Румъния. Организаторът и участниците в групата, както и превежданите от тях мигранти са задържани на територията на Република Румъния, след преминаването на граничния пункт.

Официално - намалява броят на осъдените за каналджийство

За три години 887 души са били осъдени в България заради трафик на хора. Това става ясно от писмен отговор на министъра на правосъдието...

Петимата чужденци са преведени през границата укрити в транспортен микробус. Всеки от тях е бил поставен в закован дървен сандък, около който са били облепени опаковки от кашони. Благодарение на своевременната намеса на полицейските служители е предотвратено задушаването на превежданите чужденци, тъй като сандъците са били облепени с изолационен материал и обвити с найлон. Към момента на територията на Република Румъния са задържани организаторът и участниците в групата за превеждане на лицата, както и петимата чужденци.

На територията на Република България е образувано досъдебно наказателно производство за престъпление по чл. 280, ал. 3 от НК. Разследването е възложено на следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Русе и се осъществява под ръководството на Районна прокуратура – Русе. По делото са извършени неотложните следствени действия и са разпитани свидетели. При претърсването в жилищата на организатора и участниците в групата са намерени и иззети големи количества наркотични вещества и пари в брой. Работата по случая се координира с полицията и прокуратурата на Република Румъния, където са задържани лицата.

За престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години, глоба от 10 000 до 30 000 лева и конфискация на част или цялото имущество на дееца. Предстои извършването на допълнителни разпити, изискването на документи и назначаването на експертизи. Определен е първоначален срок за разследване от 2 месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com