Разкритие на в.Сега: Ето колко струват прокурорските грешки на данъкоплатците

6917
Разкритие на в.Сега: Ето колко струват прокурорските грешки на данъкоплатците
Снимка: БГНЕС

Всеки работен ден данъкоплатците дължат средно по 11 453 лв. заради допуснати грешки на прокуратурата. От началото на 2019 г. до 5 август тази година държавното обвинение е осъдено по над 370 граждански дела за обезщетение и дължи общо 4 787 594 лв.

Това показва проучване на "Сега" на всички дела по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ) срещу прокуратурата, по които се е произнесъл Върховният касационен съд в този период.

За цялата 2019 г. сумата е 3 145 422 лв., а от началото на тази година до август - 1 642 172 лв. Отделно се дължат лихви и разноски.

Последните публични данни за общата сума, която прокуратурата е осъдена да плати по ЗОДОВ, са от доклада за 2016 г. – 2.5 млн. лв. През 2015 г. обезщетенията бяха пак толкова, а през 2014 г. – 3.65 млн. лв. През 2017 г. държавното обвинение излезе с нелепата версия, че не събира такива данни, и ги скри от отчетите си. Оттогава данните липсват, затова и "Сега" поиска справка от върховния съд за делата и ги прегледа едно по едно, пише медията.

Лагерник от Белене осъди прокуратурата за рекордно обезщетение заради бавно дело за Възродителния процес

Бившият учител Халибрям Дикме, който по време на т.нар. Възродителен процес е бил пратен в лагера в Белене, защото отказвал да смени им...

По ирония, най-голямото обезщетение, присъдено през разглеждания период е на военния прокурор Илиан Георгиев - 130 000 лв. На толкова бяха оценени вредите, които прокурорът е претърпял от незаконни обвинения в длъжностно престъпление, държане на патрони за пистолет без разрешително и присвояване. Първата инстанция му беше присъдила 400 000 лв., но апелативният съд намали размера на обезщетението, а върховният съд отказа да се занимава с казуса.

Още през 2010 година в писма до Висшия съдебен съвет и главния прокурор Борис Велчев той твърди, че спрямо него е извършено престъпление от висшестоящи прокурори във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Категоричен е, че е нарочен от шефовете си заради отказа да изпълни техни "политически поръчки" във връзка с делата по т.нар. скандал в МВР.  Георгиев е обвинител по делата срещу зам.-шефа на ГДБОП Иван Иванов и ексглавния секретар на МВР ген. Илия Илиев. Иванов бе осъден условно за нерегламентирано размножаване и притежание на документи с гриф "Строго секретно", а обвиненията срещу Илиев паднаха поради липса на доказателства.

"Бях притискан от високо ниво незабавно да прекратя делата срещу Иван Иванов и Илия Илиев, като вместо на Илиев да бъде повдигнато обвинение на Диан Нанов - тогавашен началник на "Вътрешна сигурност", обяснява Георгиев. Той обаче продължил да се придържа към указанията на главния прокурор Борис Велчев и така си навлякъл гнева на група високопоставени негови подчинени. Военният прокурор е категоричен, че истинската причина за случващото се с него са сигналите му до ВСС за престъпления, вършени от обвинители в Софийската военноапелативна прокуратура и ВКП.

На В.Т.П. са присъдени общо 113 000 лв. - 80 000 лв. за неимуществени вреди и 33 585 лв. за имуществени вреди с лихвите. В.П. е бил разследван за финансови престъпления, а след това делото срещу него е прекратено поради липса на вина и престъпление. Наказателното производство продължило повече от 16 години, година и 5 месеца човекът е бил в ареста, а след това повече от година под домашен арест. През това време двете му деца били ученици, случаят бил отразен в медиите, това го сринало психически.

92 000 лв. и още над 16 000 лв. за съдебни разноски получава Л. П. Х. - бивш главен специалист от ЦКБ, обвинен за престъпление по служба. Делото срещу него започва през 1999 г. и приключва окончателно през 2016 г.

Тренд: Над 60% отрицателна оценка за работата на съд и прокуратура

След два последователни месеца на динамика в електоралните нагласи, през октомври се отчита стабилизация в данните. Не се наблюдава същ...

Най-ниското обезщетение, присъдено през разглеждания период, е 300 лв. То е заради инициирана от прокуратурата процедура по закона за здравето. По друго дело заради незаконно задържане П.С. получава 500 лв. за вреди. Повечето обезщетения обаче са четирицифрени суми, като има и много над 10 000 лв.

Броят на влезлите в сила осъдителни решения срещу прокуратурата по ЗОДОВ, както и на хората, на които е присъдено обезщетение, устойчиво се увеличава. Това се казва в доклада за дейността на държавното обвинение за 2019 г. Миналата година осъдителните решения, които са влезли в сила, са 331, при 302 и 280 в предишните две години. А хората с обезщетения са 339, при 305 и 297 за 2018 г. и 2017 г. Прокуратурата губи около 85% от заведените срещу нея дела.

По закон държавата отговаря за вредите, причинени на граждани от разследващите органи, прокуратурата или съда, при:

- задържане под стража, включително като мярка за неотклонение, домашен арест, когато са били отменени, прилагане от съда на задължително настаняване и лечение или принудителни медицински мерки, когато те бъдат отменени, както и при всички други случаи на лишаване от свобода в нарушение на Конвенцията за защита на правата на човека;

- нарушаване на права, защитени от чл. 5, § 2 - 4 на Конвенцията;

Съдът в Страсбург с удар срещу институционалната власт на прокуратурата

Липсата на възможност за обжалване в съд на задържането на обвиняеми лица с прокурорско постановление за срок до 72 часа е в нарушение ...

- обвинение в извършване на престъпление, ако лицето бъде оправдано или ако образуваното наказателно производство бъде прекратено поради това, че деянието не е извършено от лицето или че извършеното деяние не е престъпление, или поради това, че наказателното производство е образувано, след като наказателното преследване е погасено по давност или деянието е амнистирано;

- налагане на наказание по Наказателния кодекс или на административно наказание, когато лицето бъде оправдано или административното наказание бъде отменено;

- прилагане от съда на административна мярка, когато решението му бъде отменено като незаконосъобразно;

- изпълнение на наложено наказание над определения срок или размер;

- незаконосъобразно използване на специални разузнавателни средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com