"Репортери без граници": България пада до 111-о място по свобода на печата

3469
"Репортери без граници": България пада до 111-о място по свобода на печата
Снимка: Pixabay

България зае 111-о място в годишния доклад на неправителствената организация "Репортери без граници", посветен на свободата на пресата по света за 2018 г. Преди нас вече е и Македония - на 109 място. 

Според авторите на изследването България продължава да пада в индекса и е на най-ниска позиция от всеки друг член на Европейския съюз. "Репортери без граници" са проучили 180 държави, като страната ни пада с две места в класацията (от 109 място през 2017 г. до 111-о сега).

САЩ видяха корупция и липса на независима съдебна власт у нас

В годишния си доклад за правата на човека в света през 2017 г. в посветения на България текст Държавният департамент на САЩ припомня, ч...

„Въпреки че в момента България председателства ЕС, е на най-ниско място в индекса от всички страни в Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в Съюза. Корупцията и сблъсъкът между медии, политици и олигарси е широко разпространено явление”, отбелязват от "Репортери без граници".

Докладът коментира неуспешния опит на Делян Пеевски да стане шеф на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и медийната му група "Нова Българска Медийна Група Холдинг“ ЕАД, която с шест издания контролира 80 на сто от медийното разпространение.

Изследването на "Репортери без граници" обръща внимание на разпределянето на европейски средства от правителството за "определени медии", което ефективно ги подкупва, за да бъдат "по-меки" в отразяването си или изцяло да се въздържат от засягане на определени теми. Този поток от средства се случва в условия на пълна липса на прозрачност, пишат още авторите на доклада.

Правозащитници отчитат ръст на ксенофобията и нетолерантността в България

Нежелание на българските власти да се ангажират по имигрантските въпроси на фона на все по-осезаем климат на ксенофобия и нетолерантнос...

"Заплахите и атаките срещу журналистите се засилиха през последните месеци и може да се окаже, че е опасно да бъдеш журналист в България", коментират от "Репортери без граници".

Докладът отбелязва, че новините за свободната журналистика са по-скоро лоши. Свободата на печата в света е намаляла през миналата година, а омразата към журналистите, която се засилва в Европа и САЩ, е заплаха за демокрациите.

Най-добри показатели по свобода на словото традиционно дават страни като Норвегия, Швеция, Холандия, Финландия, Швейцария, Ямайка, Белгия, Нова Зеландия, Дания и Коста Рика, отбелязват още от неправителствената организация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com