X
 
 

Решението на Николова за бедността сред възрастните хора - трудова активност

3469 4
photo of Решението на Николова за бедността сред възрастните хора - трудова активност
Снимка: БГНЕС
Насърчаване на активността на възрастните хора е решението на министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова за бедността сред възрастните хора.

Така тя отговори на въпрос на народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков каква е политиката на министерството за решаването на този проблем.

БСП: Трябва да направим пенсионна реформа, възрастните хора са забравени от обществото

Трябва морал да приемем Закон за възрастните хора и да направим пенсионна реформа - оправданието, че няма пари е несъстоятелно пред май...

„Според статистиката в България съотношението между работещи и пенсионери към момента е 3:1. Прогнозите са, че  след 10 години хората на възраст над 80 години ще бъдат 7 процента от населението на България. До 2050 – твърди се, че хората над 80 години ще са една десета от всички българи.

Освен демографската криза, емиграцията, ниската раждаемост, високата смъртност, набира скорост и друг проблем – застаряването. Това променя структурата на обществото и няма как да не буди притеснения, да представя предизвикателства пред икономиката, пенсионната система, здравноосигурителната система и националната ни сигурност“, посочи Гьоков. 

По думите му липсват адекватни политики, насочени към възрастните хора и има сериозно забавяне на прилагане на политики за справяне с тенденцията на застаряващото население.

„Какви ще бъдат политиките и мерките, които правителството ще предприеме за създаване на условия за достоен живот на възрастните хора и за активното им участие в икономическия и социален живот“, попита Гьоков.

Близо 100 000 са работещите пенсионери и броят им расте, призна Бисер Петков

В условията на недостиг на кадри са мобилизирани усилията на Агенцията по заетостта за активиране и регистрация в бюрата по труда на хо...

"От 1-ви юли догодина минималната пенсия за стаж и възраст ще се увеличи с 6,7 на сто", обяви Николова. Тя добави, че намалява и безработицата при по-възрастните работещи хора:

"През 2020 година за изплащане на пенсии са предвидени 10,576 млрд. лева - със 729,1 млн. лева повече в сравнение с очакваните разходи през настоящата година.

През 2020 година ще продължи активната работа с безработните хора над 50-годишна възраст - със специален акцент върху тези без квалификация и ниска степен на образование, които са в пенсионна или предпенсионна възраст, или притежават квалификация, която не се търси от работодателите", допълни още вицепремиерът Марияна Николова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Значи 2 Значи преди 5 дена Профил на трол?
  Работиш си ти 40+ години, но това НЕ ти осигурява нормална пенсия. И решението на проблема е ... да работиш още 40+ години. А на този, на който пак не му стигнат, може да поработи след това като пясъчен часовник. Направо гениално, г-жо Министър! Сама ли се сетихте, или В. Горанов ви подсказа "блестящата" идея?
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  С такива блещукащи идеи ГРОБарите са запълнени от най-напред до най-отзад и отдолу !
  : 1 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
  Некадърна ПАТКА - решение на бедноста . Баща ми е на 84 години и е работил 40 години, за да може сега вие да крадете и да плюскате на корем, а той да преживява с 240 лева пенсия (колкото са вашите дневни джобни пари) !
 • ГЕРБаджийски Мурафети 1.1 ГЕРБаджийски Мурафети преди 5 дена Профил на трол?
  Пенсията на един "СТАР" пенсионер е 3 (три) ПЪТИ ПО-МАЛКА, отколкото пенсията на един "НОВ" пенсионер, при абсолютно същите условия !
  : 1 !
missing image
Наши превозвачи се оплакаха пред ЕП от тормоз заради пакет "Мобилност"

Две петиции за т.нар. пакет "Мобилност" влязоха на ниво комисия в Европейския парламент. С тях българскипревозвачи се оплакват от дискриминационно...

missing image
Дневен хороскоп за 14 ноември

Овен През този ден не почивайте на стари лаври. Ще може да бъдете спокойни за добрия ви имидж, ако положите достатъчно усилия.  Телец Денят...