Решено: Карантинираните ще гласуват с подвижни избирателни кутии

3782
Решено: Карантинираните ще гласуват с подвижни избирателни кутии
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за извънредното положение. Текстовете предвиждат хората, поставени под карантина или в болнично заведение да могат да гласуват в подвижна урна.

Те ще трябва да заявят желанието си да гласуват по този начин не по-късно от три дни преди изборния ден. Всяко заявление ще се проверява от РЗИ. Депутатите решиха още, че всяка една секционна избирателна комисия може да бъде съставена от минимум трима членове, независимо дали е в България или чужбина.

Правна комисия подкрепи идеята карантинирани да гласуват с подвижна урна

Поставените под карантина в домашни условия заради COVID-19 ще могат да гласуват с мобилна избирателна урна, решиха депутатите от Комис...

Дава се възможност и за гласуване с изтекла лична карта.

Парламентът прие още партиите да могат да провеждат кампании при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Народните представители възложиха днес на здравния министър и главния държавен здравен инспектор да определят противоепидемичните правила за изборния процес.

ЦИК спрямо тези мерки трябва да определи организацията.

Разходите и обезпечаването на изборите, включително и с необходимите средства за защита е за сметка на Министерския съвет.

След първо четене: Депутатите определиха две възможности за гласуване на карантинирани и оставиха избора на ЦИК

Подвижни секции, с които урните да се разнасят по домовете на болните и в болниците, за да гласуват хората, които са под карантина на с...

От БСП не подкрепиха предложението с мнението, че приетите поправки не трябва да са в Закона за извънредното положение, а в Изборния кодекс. Управляващите се аргументираха, че мястото на текстовете е точно в закона за извънредното положение, защото в него се посочват начините и възможността всички български граждани да имат правото да упражнят правото си на глас в условията на COVID -19 и това не налага промени да се залагат като трайна уредба в изборния кодекс.

Парламентът отхвърли предложението на ДПС да могат да се събират на партийни събрания в условията, които сега важат за кината и театрите, за да бъде изравнен режимът между всички партии, като визират такива, които ще правят предизборни концерти.

Разисквания:

"Правим това предложение, за да изравним режима, т.е. да дадем шанс и на партиите да могат за събират толкова хора, колкото ще съберат партиите от шоубизнеса. И го правим, за да не превръщаме всяко партийно събиране и всяка среща с избирателите в концерт", каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид.

"Мястото на каквито и да е промени, свързани с изборния процес с предстоящите избори е в Изборния кодекс, а не в друг закон. Изборният кодекс е този нормативен акт, който обхваща изцяло материята, свързана с организацията на изборите", смята Филип Попов - секретар на ПГ на "БСП за България".

ГЕРБ тихомълком промени Закона за извънредното положение през друг и без обяснения

С пълна сила управляващите продължават да погазват най-базисните правила на законодателния процес. С поправки, вкарани в последния моме...

"Смятаме категорично, че в сегашната ситуация е необходимо само да бъдат въведени тези мерки, с които да се даде възможност за възможното нормално упражняване правото на вот на българските граждани. А, уважаеми народни представители, това не налага на всяка цена трайна уредба в Изборния кодекс", каза Красимир Ципов - зам.- председател на ПГ на ГЕРБ, цитиран от БНТ.

"Тези промени са съобразени конкретно със заболяването, известно като COVID-19, причинявано от вируса Сас-ков2. Те не са предназначени и не са общи разпоредби по отношение на гласуване при която и да е епидемия, не са абстрактни правила за всички видове вируси и пандемии, които могат да възникнат. И в този смисъл ранга на уредбата им е логично да не бъде в Изборния кодекс", смята Христиан Митев - секретар на ПГ на "Обединени патриоти".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com