Решено: За разводи и родителски права ще има процедура за медиация

4753
Решено: За разводи и родителски права ще има процедура за медиация
Снимка: iStock/Guliver

Народното събрание прие окончателно изменения в Закона за медиацията, които предвиждат при определен вид казуси страните да преминат към процедура по медиация преди първото заседание по делото. Новите текстове са внесени от служебния кабинет, като целта им е да се намали натовареността на съдилищата, но те ще влязат в сила едва от юли 2024 година.

Според приетите промени процедурата по извънсъдебно споразумение бъде неуспешна, едва тогава ще се стига до съдебна процедура. 

Проектът предвижда задължителна съдебна медиация по определени граждански и търговски дела, свързани със спорове от областта на семейните взаимоотношения като например бракоразводни дела, спорове за родителски права и упражняването им и отношения в семейството, по дела за собствеността, делби и етажната собственост.

"Освен че законопроектът е част от законопроектите по Плана за възстановяване и устойчивост, той е залегнал в идеята за съдебна реформа от много дълго време", посочи служебният министър на правосъдието Крум Зарков при представянето на законопроекта на първо четене. Още: Адвокати обясниха какви са правата на разделените родители за отглеждането на дете

По думите му той е част от пътната карта за изпълнение на актуализирана стратегия за продължаване на реформа в съдебната система, приета през 2016 г., част от докладите на ЕК до ЕП и Съвета на Европа, по-известни като мониторинговия механизъм, както и от разработки на Висшия съдебен съвет.

"Министърът отбеляза, че медиацията е изключителен важен способ по две причини. Един от проблемите на българската съдебна система е неравномерната натовареност на съдилищата, но той е изключително важен и за българските граждани, защото осигурява бързо, евтино и ефективно средство за решаване на спорове", обясни Крум Зарков. Още: Вече е възможно: Развеждаме се и по интернет

"Доказано е, че медиацията е един от способите за преодоляване на неравномерната натовареност на съдилищата", добави министърът. Той каза, че са предложили въвеждането на задължителна медиация и уточни, че не е задължително постигане на споразумение, но е задължителен опит за него в определени граждански и търговски дела, в които смятат, че ще се постига висока степен на успеваемост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com