Родители на протест: Кога ще има достатъчно детски градини в София (СНИМКИ)

5918
Родители на протест: Кога ще има достатъчно детски градини в София (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Родители на неприети деца в ясла и детска градина излязоха на протест пред сградата на Столичната община. Те искат местната власт да осигури място за всяко дете, а докато това се случи да подпомага семействата, за чиито деца няма място, предаде репортер на БГНЕС.

"Равен достъп до алтернативно образование за неприетите деца", гласи голям собственоръчно написан плакат, който родители издигнаха на ул. "Московска" в столицата.

Родителите настояват за ударно строителство на детски градини в София, но при пълна прозрачност и ясни срокове , обясни един от организаторите на протеста Симона Григорова.

„Този протест е граждански. Не искаме ничия оставка и не принадлежим към никоя политическа партия. Искаме за децата ни да има места в ясли и градини. За съжаление, тези места в последните над 10 години, не се откриват. Все един или сходен брой деца остават извън градините“, каза Айра Антонова, която е майка на дете на 1 годинка, което не е прието в ясла.

Антонова посочи, че първото им искане е държавата да подпомогне родителите на неприетите деца. Паричните компенсации под формата на ваучери в размер на издръжката на едно прието дете в градина е второто им искане.

„Искаме ваучери за неприетите деца, които да могат да бъдат ползвани в алтернативни заведения, без да бъдат уточнявани какви. Ваучери и строителство - това са исканията ни. Искаме и среща с премиера Бойко Борисов и със столичния кмет Йорданка Фандъкова, тъй като този проблем продължава десетилетия и ние не виждаме никаква опция, дори за внуците ни, да има място в ясла“, заяви тя.

„Алтернативите са детски ясли и частни детски градини, като таксите варират между 600 и 700 лв., понякога и повече. Нямаме никаква подкрепа от Столична община и държавата. Общо взето децата са отговорност само на родителите“, разказаха потърпевшите пред BTV.

Според протестиращите това ги принуждава да използват неплатен отпуск.

Припомняме, че след първо класиране в София, отново близо 8 000 деца останаха извън детските ясли и градини. По изчисления на протестиращите това са 42% от всички кандидатствали.

Най-голям е недостигът за яслени групи - около 5100 места за децата, които са родени през 2018 и 2019 г. Той е намален с 400 места спрямо 2019 година. Места в яслените групи не достигат в районите "Младост", "Витоша", "Красно село", "Триадица" и "Овча купел". Места в градините липсват във "Витоша", "Триадица", "Овча купел", "Лозенец" и "Красно село".

Около 1100 места пък е недостигът за първа градинска група. Тук основната причина е намаляването на капацитета на групите и по-малкото места за деца с хронични заболявания, отчетоха от общината.

Пътят за решаване на недостига на места в София е само един - построяването на нови детски градини. Това заяви главният архитект на Столичната община Здравко Здравков пред Нова тв.

„Много е трудно изграждането на нови детски градини, защото действащата нормативна уредба е изключително рестриктивна. Въпреки това в последните 10 години са направени около 100 детски градини”.

Той обясни, че по разпоредби са необходими по 25 кв.м за дете, в същото време продължава отстоянието при строеж на такива обекти да е 15 м от другите обекти. Това е принудило общината да строи малки обекти, които съответно не могат да поемат всички деца в кварталите.

„В момента се реконструират 5 детски градини. Има издадени разрешения за строеж на още 4”, посочи той и допълни: „Действа се по създаването на нови детски градини. Това е единственият възможен вариант, за да могат децата да влязат в нови сгради”.

По думите му бюджет за нови строежи ще има: "г-жа Фандъкова е казала - намерете ми площадки, пари ще се намерят", каза той.

Детски градини и ясли в приземните етажи на нови сгради, предлага Фандъкова

Предстоят промени в нормативната уредба, която се обсъжда на работна група в МОН, за да се облекчат изискванията към строежите на детски градини и ясли.

Има и предложение на кмета Фандъкова, което е било посрещнато положително, да се даде възможност детски градини да се изграждат и в партерни помещения на сградите с осигурено дворно място. Това според арх. Здравков е работещ вариант особено за филиали на детски градини. Бил работещ вариант и при нови строежи на сгради, така например според него може да се реши проблемът в кв."Лозенец", където капацитетът на детските градини и ясли е напълно изчерпан.

Според него все още не са обсъдени детайлите и тези градини може да са частни или държавни. Според него може и да се преустроят някои сгради.

Миграционният натиск върху София е между 3-5 000 души годишно, които идват в детеродна възраст, раждат тук и тук им търсят градини., обясни още главният архитект на София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com