Росен Рапчев: Произшествията на пътя са намалели с близо 25%

2060
Росен Рапчев: Произшествията на пътя са намалели с близо 25%
Снимка: БГНЕС

Тази година бележим значителен спад на пътно-транспортните произшествия както и на пътно-транспортните произшествия с пострадали. Редица са факторите, които могат да се отчетат. Близо 25% е спадът на произшествията. Това каза в интервю за БГНЕС Росен Рапчев, главен експерт в Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Рапчев коментира, че водачите трябва да обърнат внимание на няколко фактора.

„Много е важно преди да тръгнат на път, водачите да почистят добре автомобила от падналия сняг, за да имат достатъчна видимост и да могат да различават всички участници в движението”.

Изборът на зимни гуми е от ключова важност.

„Гумите са лична отговорност на всеки водач. Гумата е най-важната част от автомобила и тя осигурява сцеплението на автомобила с пътната настилка“, акцентира той и добави, че подходящите гуми са това, което ни кара да се чувстваме сигурни, когато поискаме да спрем навреме и да вземем завоя както трябва. Рапчев препоръчва да се използват четири еднакви гуми, а не да се допускат компромиси и да се поставят по две нови гуми на водещите колела на аватомобила.

„Когато нямаме достатъчно голям протектор и канали, които да отвеждат водата от пътя, това ни поставя под условие на аквапланинг и тогава водачът не може да предприеме никакви действия”, посочи той.

Експертът каза още, че в зимни условия трябва да намалим скоростта на пътя и да увеличим дистанцията си с останалите участници в движението, а ако сме направили компромис с гумите на автомобила да бъдем нащрек, че автомобилът може да попадне в условия, от които ще ни е трудно да излезем.

Предимно мокри пътища в страната

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими. Пътните настилки в страната са предимно мокри, съобщиха от СБА. Във връзка с нас...

Попитан дали гумите трябва да бъдат разделени на летни и зимни, Росен Рапчев заяви, че имаме добра регламентация.

„На пазара има всякакви гуми – и за летни условия, и за зимни условия, както и такива, на които им казват всесезонни. Не е задължително да бъдат строго специфицирани в закона дали са летни или зимни, защото отговорността за безопасността ни на пътя е наша“, обясни Рапчев и даде пример със себе си като посочи, че той си сменя гумите на всеки 4 години – време, за което изминава между 40 000 – 50 000 км.

Главният експерт уточни, че гумите на леките автомобили съществено се различават от тези на колите на градския транспорт и камионите и те се движат само с един тип гуми.

„Заради това се полагат по-големи усилия за почистване на уличната мрежа, за да могат да бъдат по-адекватни към условията за придвижване на градския транспорт“, обясни той приоритетът на почистващите фирми да разчистят трасетата, по които се движи градския транспорт.

Рапчев посочи, че контролът дали автобусите и тролеите са подготвени за зимните условия се следи от „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“ и от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com