Румен Радев: Държавата да подкрепя приоритетно българския производител

1561
Румен Радев: Държавата да подкрепя приоритетно българския производител
Снимка: БГНЕС

Бих искал да видя и българската държава много по-подкрепяща своя бизнес и за възможност за достъп до финансови ресурси, и в условия на пандемия за помощ. А тази помощ има смисъл ако бъде навременна, ако бъде гъвкава, безвъзмездна и при едни условия, които поне да дават на българските производители близки до равните условия за конкуренция с производителите в другите страни. Това каза президентът Румен Радев в приветствието си към българските производители, които получиха наградите за качество и професионализъм „Златна мартеница“, предаде БГНЕС.

Организатор на събитието е сдружението „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес". Отличията за българските производители се връчват за 27-а поредна година за принос към бизнеса у нас.

Здравният министър отговори на Радев: Или президентът лъже, или лъжат президента

Лъжа е, че е било забранено да се проведе празненство на връх Шипка по случай 3 март. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов в ...

Президентът посочи, че тази година връчването на тези награди е много по-особено, защото и българският бизнес работи в една коренно променена среда. "Всички помним как в началото на пандемията когато започнаха да се затварят масово граници, да се сриват доставки, да се свиват производства, изведнъж отправихме взор към българския производител на стоки и услуги, към българските животновъди и земеделци и те не ни разочароваха. Въпросът, който трябва да си задаваме, не само по време на криза: Трябва ли да стигаме до такива състояния, за да се сетим, че именно на тях, на българския производител и предприемач, ние трябва да разчитаме не само във време на криза?“, каза държавният глава. Той посочи, че затова и са тук с вицепрезидента Илияна Йотова. "Защото от началото на мандата винаги сме ви подкрепяли, винаги ви поддържаме и считаме, че държавата трябва да подкрепя приоритетно българския производител“, каза Руменя Радев.

Президентът посочи, че пандемията внесе редица катаклизми, но тя дава и огромен шанс. "Виждате, че в момента тече процес на мащабно преразпределение на световната инвестиционна производствена и търговска карта“, посочи президентът. Той посочи още, че дебатът, който водим от десетилетие в момента се води в много други държави, но там се и действа. "Дебатът доколко държавата да присъства в икономиката. Държавата като регулатор, държавата като разпределител на обществен ресурс. А виждаме, че тази последната функция в условията на пандемията нарасна, и то много. Затова българският бизнес в момента, както и неговият сроден бизнес по съответните сектори и производства в други държави, зависи много от държавата. И когато говорим за конкуренция, а вие с вашите продукти се конкурирате не само тук на българския пазар за българския потребител, но вие се конкурирате и навън, където в много държави, където имате общо поле за конкуренция, там държавата е много по-бърза, много по-ефективна, много по-гъвката и далновидна да осигури условия на своя бизнес за конкуренция. Бих искал да видя и българската държава много по-подкрепяща своя бизнес и за възможност за достъп до финансови ресурси, и в условия на пандемия за помощ. А тази помощ има смисъл ако бъде навременна, ако бъде гъвкава, безвъзмездна и при едни условия, които поне да дават на вас българските производители близки до равните условия за конкуренция с производителите в другите страни“, каза Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com