Румен Радев: Мисията ни не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им (ВИДЕО)

12224
Румен Радев: Мисията ни не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"Нека днес изправим глави, нека не забравяме, че всичко зависи от нашите задружни усилия. България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас. Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им."

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към българския народ по време на честването на 147-ата годишнина от обесването на Васил Левски.

Радев произнесе вдъхновена реч и се прояви като обединител на нацията, припомняйки идеалите на Апостола на свободата и правейки паралели между неговата епоха и съвременна България.

"Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за склоним глави пред Левски. Но Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави, сме дошли тук", каза президентът

"Време е да спрем да търсим утеха в историята. Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи", призова Радев.

Ще има ли до политически протест срещу правителството заради президента на честването на Левски?

Заради организираното де факто заради президента Румен Радев шествие в памет на Васил Левски, във Facebook отново тръгнаха вълнения. Т...

"Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега. Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са в основата на демокрацията, са похитени и опорочени", изтъкна президентът.

"И днес се питаме това ли е "чистата и свята република" на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа. Или на ония, които подменят демократската република с деспотско-тиранска система", попита риторично държавният глава.

По думите на Радев причините за нашите неволи са в нашето собствено униние, примирението с лъжата и грабежа, с бедността и несправедливостта. "Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия", цитира президентът думите на Левски.

Но тази горчива констатация няма да го спре да буни духовете, да просветлява, да отстоява идеала за "чиста и свята република". Неговата смърт само ще ускори пътя към Освобождението, отбеляза държавният глава.

Това ли са ценностите, които Апостола ни завеща?

XXI-ви век! Е ли той векът на неграмотността и немислието? Това ли е ерата на вечното недоволство? Достигнахме ли дъното на небесата - ...

"И когато жалеем за бесилото, нека не забравяме, че Левски е символ на безсмъртието. Той е живо слово и дух, които продължават да събуждат и днешните българи", посочи Радев. По думите му хилядите на поклонението са най-убедителното доказателство за това.

"Нека днес изправим глави, нека не забравяме, че всичко зависи от нашите задружни усилия. Че "времето нас обръща, но и ние него обръщаме", призова президентът.

"България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас. Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им. Да живеете чистата и свята република! Да живее България", завърши речта си той.

След края на речта Радев слезе да поздрави хората, дошли да почетат паметта на Васил Левски, и се здрависа с мнозина от тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com