Румен Радев: Мисията ни не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им (ВИДЕО)

12277
Румен Радев: Мисията ни не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"Нека днес изправим глави, нека не забравяме, че всичко зависи от нашите задружни усилия. България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас. Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им."

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към българския народ по време на честването на 147-ата годишнина от обесването на Васил Левски.

Радев произнесе вдъхновена реч и се прояви като обединител на нацията, припомняйки идеалите на Апостола на свободата и правейки паралели между неговата епоха и съвременна България.

"Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за склоним глави пред Левски. Но Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави, сме дошли тук", каза президентът

"Време е да спрем да търсим утеха в историята. Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи", призова Радев.

Ще има ли до политически протест срещу правителството заради президента на честването на Левски?

Заради организираното де факто заради президента Румен Радев шествие в памет на Васил Левски, във Facebook отново тръгнаха вълнения. Т...

"Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега. Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са в основата на демокрацията, са похитени и опорочени", изтъкна президентът.

"И днес се питаме това ли е "чистата и свята република" на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа. Или на ония, които подменят демократската република с деспотско-тиранска система", попита риторично държавният глава.

По думите на Радев причините за нашите неволи са в нашето собствено униние, примирението с лъжата и грабежа, с бедността и несправедливостта. "Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия", цитира президентът думите на Левски.

Но тази горчива констатация няма да го спре да буни духовете, да просветлява, да отстоява идеала за "чиста и свята република". Неговата смърт само ще ускори пътя към Освобождението, отбеляза държавният глава.

Това ли са ценностите, които Апостола ни завеща?

XXI-ви век! Е ли той векът на неграмотността и немислието? Това ли е ерата на вечното недоволство? Достигнахме ли дъното на небесата - ...

"И когато жалеем за бесилото, нека не забравяме, че Левски е символ на безсмъртието. Той е живо слово и дух, които продължават да събуждат и днешните българи", посочи Радев. По думите му хилядите на поклонението са най-убедителното доказателство за това.

"Нека днес изправим глави, нека не забравяме, че всичко зависи от нашите задружни усилия. Че "времето нас обръща, но и ние него обръщаме", призова президентът.

"България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас. Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им. Да живеете чистата и свята република! Да живее България", завърши речта си той.

След края на речта Радев слезе да поздрави хората, дошли да почетат паметта на Васил Левски, и се здрависа с мнозина от тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com