Румен Радев няма да налага вето върху промените в Закона за извънредното положение и актуализацията на бюджета

4259
Румен Радев няма да налага вето върху промените в Закона за извънредното положение и актуализацията на бюджета
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев е подписал двата указа, с които се приемат промените в закона за извънредното положение и актуализацията на бюджета. Това потвърдиха за "24 часа" от "Дондуков" 2.

На 3 април президентът Радев излезе с изявление, което беше разтълкувано от мнозина като сигнал, че ще наложи вето върху промените. "Вече 20 дни сме в извънредно положение, а правителството предлага удължаване до 13 май, решение ще вземат народните представители. Мизерията обаче не е спасение от вируса. Считам, че правителството дължи убедителна информация за ефекта на извънредното положение", каза тогава Румен Радев. Според него извънредните ограничения са довели до обществена парализа и са отключили безпрецедентна криза. „Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа, много българи се нуждаят от помощ. Вече споменах, че гладът може скоро да надделее над страха“, коментира още президентът.

Радев: Сити хора вземат решения, а гладният човек излиза на улицата

Трябва да се помисли не само за физическото оцеляване на нацията, но и за психическото. Хората, които вземат решения, са сити хора, но ...

Думите му предизвикаха острата реакция от страна на премиера Бойко Борисов, който обяви, че ако текстовете бъдат спрени от държавния глава, парламентарната група на ГЕРБ ще напусне парламента. „Защо не му зададохте въпроса: "Против ли е извънредното положение, да го махне?" Или няма там въпроси? Ето това е цензура. Аз съм подложен на всякакви въпроси от сутрин до вечер - каква цензура, всичко е на живо, удари ме с микрофона, ако искаш - на живо си. Единственото признато в света е социална изолация, физическа изолация“, категоричен беше тогава министър-председателят.

Очаква се промените да бъдат обнародвани в извънреден брой на "Държавен вестник" още утре. С промените в закона за извънредното положение се разписват новите мерки за подкрепата на бизнеса и държавата. Сред тях са поемането на осигуровките от държавата по схемата 60/40, спирането на срокове за наказателни лихви, премахване на наемите на държавни и общински имоти за времето на извънредното положение и други.

В новите текстове се намалява и стойността на глобите за неспазване на мерките, разпоредени от здравния министър – от 5000 на между 300 и 1000 лева. С актуализацията на бюджета се вдигна и прага за вземане на външен заем до 10 млрд. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com