Румен Радев пред паметника на Левски: Днес сме Република, но чиста ли, свята ли?

3684
Румен Радев пред паметника на Левски: Днес сме Република, но чиста ли, свята ли?
Снимка: БГНЕС

Днес сме Република, но чиста ли, свята ли? Това попита в словото си президентът Румен Радев по време на отбелязването на 145 години от гибелта на Васил Левски пред паметника му в центъра на София, предаде БГНЕС.

Преди 145 години тук на това място увисва на бесилото Васил Левски. Гробът му е неизвестен. Но заравяйки Левски, поробителят зарови и зърното на свободата, което покълна и роди днешна България.

От Апостола пазим едно тефтерче, кичур коси и кратки писма. Но те струват повече от доктрина. Учат ни, че дела трябват, а не думи. Дават ни вяра, че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. Днес сме Република, но чиста ли, свята ли? Циниците приемат тези въпроси с презрения, както други в онези години вземаха Апостола за луда глава и мечтател. Тях обаче времето ги отнесе, а пред бесилото на Дякона се прекланяме всяка година, каза Румен Радев.

Идеалът на Левски за чиста и свята република е дългосрочна програма. Много време трябваше, за да стане България Република. А колко още ще трябват, за да стане тя чиста и свята – това зависи от нас, от нашата гражданска отговорност, позиция. Битката за законност и справедливост е задача на всяко поколение. Нашето още не я е достигнало.

Републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора. В нея отечеството не се бърка с бащиния, а законът е един за всички. В чистата и святата република лъжата е позор, а човек тежи според делата си. В нея думите са свят ангажимент, каквито са думите в тефтерчето на Апостола, отбеляза президентът.

"Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако някой им я поднесе в къщите на тепсия", пише Левски. И още: "Не си народен, ако знаеш народното зло и не го казваш". Тези прости думи описват цялата българска драма.

Робството ни е приучило да се съобразяваме със злото и със силата. Но за да бъдем свободни трябва да победим примирението вътре в нас.

Сидеров иска парламентарна комисия за делото срещу Левски

Създаване на анкетна комисия в Народното събрание, която да изясни истината за т.нар. съдебен процес срещу Васил Левски, на който той е...

Преди век и половина един монах от Карлово заложи живота си, за да изкупи нашата свобода. Левски предизвика цяла империя и спечели облога. Той пожертва живота си, но спечели за цял народ, заяви Румен Радев.

"Ние, днешните българи, сме призвани с нашите усилия да сбъднем идеала на Левски – заради него, заради себе си и заради нашите деца. Поклон пред паметта на Апостола на свободата", каза в словото си държавният глава.

Стотици граждани на столицата, гости на града, официални лица, политици, военни, представители на Църквата и различни вероизповедания дойдоха пред паметника на Васил Левски, за да отбележат годишнината от това безсмъртно за историята на нашия народ събитие.

Паметникът на Левски на едноименния булевард е мястото, от което тръгва обезсмъртяването на българския Апостол. Той разположен в близост до предполагаемото място на обесването на българския революционер през 1873 г.

Илияна Йотова: Левски не е за политическа употреба

„Каквото и да кажем за Левски ще е малко. Той е не само водач на националната революция. Неговите завети трябва да препрочитаме в...

Преди началото на възпоменателната церемония в храм „Света София” имаше панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски. От храма към паметника тръгна литийно шествие, което се присъедини към церемонията. Това е пътят, изминат от Апостола, към безсмъртието.

Във встъпителните си думи кметът на София Йорданка Фандъкова каза: „Прости ни, Апостоле, че понякога губим вяра. Ти, който си спечели прозвищата Левски и Апостола, положи най-здравите основи на нашето историческо пробуждане. Често нашето его е тази стихия, която руши, отколкото съгражда. Дай ни сила да се обединяваме и да работим за България".

Актрисата Силвия Лулчева рецитира стихове на Иван Вазов от „Епопея на забравените”. Изпълнени бяха песнопения, които е пял и Левски.

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com