Румен Радев разговаря с ИТ сектора за коронавируса

2825
Румен Радев разговаря с ИТ сектора за коронавируса
Снимка: ПЦ на Президента

Ефективното овладяване и ограничаване на разпространението на коронавируса у нас зависи не само от регистрирането на заболеваемостта, а преди всичко от всеобхватна и навременна информация в реално време. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на сектора на информационните технологии, които са създали система за мониторинг и комуникация, проследяваща в реално време разпространението на вируса, установени зони на карантина, достъпни болнични заведения, нуждаещи се от лечение и подкрепа граждани. От компанията са готови безвъзмездно да дарят продукта на държавата.

Президентът отбеляза, че представителите на най-бързо прогресиращия сектор у нас – информационните и комуникационните технологии, са реагирали на кризата не с паника, а с предложения и идеи за нейното по-бързо овладяване и преодоляване. Колкото по-често се говори, че в настоящата ситуация сме били във война, толкова по-често трябва да се и напомня, че изходът от всяка война зависи от навременната, всеобхватна и достоверна информация и ефективното управление, заяви президентът Радев. Той припомни думите на генералния директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус, че „не можеш да се бориш с огън със завързани очи“.

По думите на президента е изключително важно не само да се изравни кривата на разпространение на вируса, а възможно най-бързо и безопасно да се върнем към нормален ритъм на социален, икономически и политически живот. „Дългото задържане на ограниченията без убедителни и всеобхватни социални и икономически мерки, при спиране на работата на важни институции като парламента, може да доведе до разрушителни последствия, надхвърлящи далеч последствията от самия коронавирус“, посочи Румен Радев.

Борисов и Меркел обсъдиха ситуацията с коронавируса

„Пандемията с коронавирус е безпрецедентно предизвикателство. Преодоляването му в рамките на Европейския съюз, който е силно инте...

От компанията обясниха, че програмата е базирана на практики, използвани от други страни. Програмата предвижда въвеждане на информация както от здравните власти, така и от гражданите. Органите за оперативно управление могат да предоставят данни за лечебни заведения, леглова база, зона под карантина. Гражданите на абсолютно доброволен принцип и с гарантирана анонимност могат да въвеждат здравния си статус и да получават известия за инфектирани зони или комуникация с установен с коронавирус пациент.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 27 март

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com