Ръководителят на БАБХ: Не може да има карантина, не е сигурно

5870
Ръководителят на БАБХ: Не може да има карантина, не е сигурно
Снимка: БГНЕС

Правилата не са европейски, а световни и трябва да се правят по един и същ начин, за да може да се вярва на отговорния национален орган (бел. ред. – в случая БАБХ) при международна търговия. Действително, липсваше информация, но беше възможно някои стопани да укрият животни и да не ги заварим на място. Това заяви ръководителят на БАБХ д-р Дамян Илиев пред Нова телевизия. Не можем да се съобразим и да приемаме мерките емоционално, подчерта той и наблегна, че става въпрос за принцип, който да не позволи заболяването да се разпространи в страната.

На изричен въпрос защо не може да се мине с картина, Илиев отвърна, че тук ставало въпрос за биосигурност. Трябва да сме сигурни, че вирусът не може да излезе – при карантина в стопанства такава гаранция не може да се даде. Една от най-сигурните лаборатории в Англия изпусна шап и болестта се разпространи по животни, напомни той.

Порожанов призна: БАБХ не работи достатъчно добре с хората с болни животни

Българската агенция по храните не работи достатъчно добре с хората в Ямболско. Трябваше да им се обясни на място каква е болестта, да и...

Илиев каза и, че БАБХ не е сигурна как е влязла африканската чума в България, но в Турция имало 700 огнища на болестта. Той добави, че бил обиколил оградата по границата и тя била сигурна, но въпреки това е възможно да стане нещо.

Ние прилагаме експресни мерки за избиване на животни, които са необходими. Избиват се и стадата, които са били контактни със стада, в които има болни животни, поясни Илиев междувременно в ефира на bTV и уточни, че при положителна проба и контакт вероятността и здравите животни да се разболеят е над 90%. По думите му с действията си Агенцията е спасила бизнес за над 1 млрд.

Относно пробите по стадата, Илиев заяви, че било достатъчно да има положителни проби, за да се установи наличие на вирус, а не всички проби (бел. ред. – около 6000) да са положителни. Той даде и хронология – на 19 юни е установено огнище във Воден, от френската лаборатория CIRAD пратили потвърждение на 23 юни, а заповед от БАБХ за вземане на мерки в село Воден била издадена на 25 юни. Това, което имат от БСП, вероятно е решението за райониране на страната и рестрикции на зоните – не съм видял документът, вероятно е свързан с рестрикциите на зоните и движението на продукцията, коментира още Илиев. Директорът на БАБХ призна, че е имало дисбаланс по отношение на информацията, подавана към хората.

Какво смятат експертите?

Историята на баба Дора и нейните козички, която трогна цяла България (ВИДЕО)

Продължават проблемите в сектора на животновъдството. Фермери протестират през последните дни с искания за подкрепа от страна на държав...

Няма как по презумпция да твърдим, че животните са болни. Оказва се, че всички заповеди, които са за унищожаване на животните, са от преди 9 юли, заяви в предаването "Тази сутрин" Марияна Иванова от фондация "Четири лапи". Тя обясни, че заразяването в повечето случаи става с контакт между болно и здраво животно.

Според Явор Гечев от Фондацията това е най-голямата грешка на БАБХ - оставянето на хората в едно информационно затъмнение. Те убиват де факто държавността, защото липсва доверието в тях като институция. Разбирате ли, това е война с държавната бюрокрация.​ В европейската директива никъде не пише, че трябва масово да се избиват животни в радиус от 3 км, поясни Гечев. По думите му държавата се опитва да осигури бизнес на фирмите, които се занимават с унищожаване на трупове на животни. Действало се е много прибързано и е можело тези животни да не бъдат унищожени, каза още експертът.

Баба Дора - символ на протеста на животновъдите

Междувременно на петия ден от недоволството на животновъдите, блокадата към кошарата на баба Дора става все по-голяма. Нейното стадо е единственото оцеляло. Засега. Диреторът на БАБХ обаче бе категоричен, че животните на възрастната жена няма да оцелеят.

Протест пред президентството заради евтаназията на животни в Ямболско (ВИДЕО)

Протест срещу евтаназията на здрави животни събра хора пред президентството в София, предаде БГНЕС. Той беше организиран във Facebook, ...

Баба Дора каза, че е горда българка и няма да се предаде. По думите ѝ заради подкрепата на толкова много хора, трябва да бъде силна. Жената подчерта, че не вярва на властите, които давали фалшиви надежди на хората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com