Ръст в търсенето на нови и луксозни жилища у нас

4470
Ръст в търсенето на нови и луксозни жилища у нас
Снимка: iStock

Българите са готови да платят повече за апартаменти в престижни квартали с големи помещения в тях, с повече и по-луксозни детайли при завършване на общите части и пространството около сградите. Това показват наблюдения на инвестиционна компания на пазара на имоти в страната. Луксът оскъпява строителството, но купувачите са склонни да платят по-висока цена за по-високо качество и удобство, пише Труд.

В България инвестициите в жилищни сгради много зависят от района, целта на покупката - за собствено ползване или за отдаване под наем, и от изискванията на потенциалните купувачи. В по-оживените столични райони, като например Студентски град, основно инвестират в двустайни жилища с цел отдаване под наем, тъй като основните наематели, а дори и купувачи, са млади хора, без деца.

Проучване: Жилищата у нас продължават да поскъпват

България заема 32-о място в света по ръст на цените на жилищата. Той е с 5,4% повече на годишна база през първото тримесечие, съобщава ...

В по-скъпите райони на София строят по-големи апартаменти, в които да се чувстват удобно семейства с деца. След като много хора започнаха да работят от дома си, все по-често купувачите искат да има една допълнителна стая, която да използват за кабинет.

В България преобладава търсенето на жилища ново строителство, които държат и по-висока цена. Сред причините за това е, че купувачите държат общите части в сградата да са приветливи и в добро състояние, а в старите блокове това често не е така. Новите сгради са изградени и според настоящите тенденции за функционалност на помещенията.

Търсенето на жилища много се различава в отделните страни по света. Най-близък до българския пазар е този в Чехия. Там търсенето и изискванията на купувачите са сходни с нашите. В Полша и Израел преобладава търсенето на малки жилища с малки помещения, които са неприемливи за българския купувач. Тук тристайни жилища от 55-60 кв. м са непродаваеми. Пазарът в Северна Америка също е несравним с нашия. Например в Торонто, Канада много популярни са къщите в периферията на града и затова предприемачите изграждат такива жилища. В САЩ пък много разпространена бизнес практика е покупката на цели сгради, реновирането им и отдаването им под наем.

Реализирането на един проект за жилищна сграда в България до голяма степен зависи от терена - в кой район се намира, големината и цената му. Има много фактори, които влияят върху цената на земята, които често не се взимат предвид от продавача. А това е пречка за нормалното функциониране на пазара. Не са редки случаите, в които се налага инвеститорът да изгражда нова инфраструктура - 500 м. водопровод, канализация, улица и др. Това е инвестиция, която трябва да бъде отчетена при оформяне на продажната цена на терена.
Често срещана грешка на собствениците на терена е, че изчисляват възможната разгърната застроена площ на бъдещата сграда и на тази база формират цената. Този подход обаче често води до продължителен престой на пазара на предлагания терен, понякога с години. Например, ако се предлага парцел от 1000 кв. м, който попада в зона СМФ (смесена многофункционална), коефициентът на интензивност за тази зона е 3,5, което означава, че бъдещото РЗП (разгърната застроена площ) може да е 3500 кв. м. На тази база собственикът формира цената на имота, без да отчита факта, че тази РЗП понякога е недостижима поради засенчване и недостатъчни отстояния от вече съществуващи сгради, близост до детски заведения и много други фактори.

Въпреки коронакризата: Бум на строителството на нови жилища

2517 жилища повече са въведени в експлоатация в София през 2020 г. спрямо година по-рано, а общата им площ се е увеличила със 153%. Так...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com