Само една страна в ЕС има повече проблеми от България с плащането на битови сметки

7905
Само една страна в ЕС има повече проблеми от България с плащането на битови сметки
Снимка: iStock/Guliver

27% от българите изпитват финансови проблеми с редовното плащане на битови сметки и са сред най-големите песимисти в Европа относно задаваща се енергийна криза. 21% от хората, които лесно са си плащали сметките през март, все пак са очаквали трудности в следващите месеци.

Това показва мащабно проучване на тристранната агенция на Европейския съюз – Eurofound, която предоставя знания в помощ за разработването на по-добри социални политики и политики в областта на заетостта. Изводът на агенцията е, че нарастващите цени на енергията поставят все повече хора под по-голям финансов натиск и в по-голям риск от енергийна бедност.

В България още няма план за пестене на газ. Какво предприеха другите държави от ЕС?

По-кратки душове, по-слабо осветление и „изпотяване в офиса“ - с подобни мерки страните от ЕС искат да пестят газ през след...

Данните са от петия кръг на електронното проучване "Живот, работа и COVID-19". Това е доклад, в който се прави преглед на отговорите на над 200 000 души - от пролетта на 2020 г. до пролетта на 2022 г. Проучването беше публикувано в сайта на Eurofound на 3 август, в момент, когато Европа започва ограничаване на потреблението на газ заради намалените доставки от Русия.

Петият кръг въпроси показва, че българският показател за проблеми с редовното плащане на битови сметки не е най-лошият в ЕС. Над половината гръцки граждани са сигнализирали, че изпитват такива трудности. До нас се доближават още хърватите – 26,9%, италианците – 24,9%, румънците – 22,6%, както и финландците – 21,1%. С най-добър показател са Дания и Швеция – там само около 7 на сто от хората изпитват проблеми с плащането на битови сметки.

Енергията в българските домакинства отива най-много за отопление, според данни на „Евростат“ за 2020 г. Следват осветление/електроуреди, загряване на вода, готвене и на последно място – охлаждане.

Данните на "Eurofound" показват, че средно за ЕС се отчитат 16% забавени плащания на битови сметки до момента през 2022 г. За справка – през 2021 са били 13%, а година по-рано – 11 на сто. Подобна е ситуацията с плащанията по потребителски кредити (11% сега спрямо 10% преди година), телефон/интернет (11 спрямо 10%), здравно осигуряване или застраховка „Живот“ (11 спрямо 8%). Няма промяна в плащанията на наем или вноска за ипотека (8%).

Цените на газа в Европа се понижават, хранилищата са пълни на над 70%

Цените на природния газ в Европа се понижиха за трети ден поред, тъй като количеството гориво, съхранявано в хранилищата на континента,...

16% от респондентите в ЕС казват, че имат пропуснати плащания на сметки за комунални услуги, а 28% през март са очаквали затруднения в следващите три месеца. 31% от домакинствата с автомобил смятат, че се задават трудности с това да го поддържат и да го използват.

Европейците, които са в най-активната фаза от трудоспособната си възраст, са и най-затруднени да свързват двата края, показват резултатите. В групата 45-64 години те са 57,4%, а в тази между 30 и 44 години – 54,5%.

За финансово уязвимите домакинства рискът от енергийна бедност е още по-голям - 45% от хората, които съобщават, че трудно свързват двата края, се притесняват, че няма да могат да плащат сметките си за комунални услуги през следващите три месеца (към март 2022 г.). Това безпокойство нараства значително сред домакинствата, които вече имат просрочени задължения - средно 74 % от тях изразяват опасения, че няма да могат да платят сметките си за комунални услуги през идните месеци.

"Докато правителствата, които се стремят да облекчат отрицателните въздействия върху домакинствата от повишаването на цените - енергийни субсидии и намаления на ДДС за електричество, газ и гориво, то субсидирането на потреблението на енергия е само краткосрочно решение. Вместо това изместването на фокуса от енергийните субсидии към намаляване на енергийната зависимост може да помогне за справяне с невъзможността хората да си позволят енергия в синхрон с политиката на ЕС в областта на климата и неговите геополитически интереси“, е заключението на авторите на проучването.

Спад на потреблението в ЕС на фона на високата инфлация

Високите цени на стоки и услуги в Европейския съюз се отразиха негативно на потреблението. Оборотите в търговията на дребно намаляват с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com