Само за пет дни: Почти двоен скок на заявленията за COVID помощи за деца до 14 години

3952
Само за пет дни: Почти двоен скок на заявленията за COVID помощи за деца до 14 години
Снимка: Getty Images / Guliver

Над 5 000 са подадените заявления за отпускане на помощ за родители на деца до 14 години поради въведените ограничителни мерки, свързани с коронавируса у нас. Това заяви пред „Монитор“ заместник-социалният министър Адриана Стоименова.

Миналата седмица заявленията са били малко над 900, от началото на тази седмица те вече са 3 000, а за по-малко от 5 дни са достигнали 5 000, което означава, че има двоен скок при заявленията за тази помощ, става ясно от предоставените данни. Създадена е нужната организация за навременното и бързо обработване на подадените искания, уточняват от социалното министерство. „В Агенцията за социално подпомагане има ежедневни срещи, на които се обсъжда всеки индивидуален казус на човек, който има нужда от подкрепа“, разясни Стоименова.

2600 са подадените заявления за целева помощ от родители

Подадените до снощи заявления за целевата помощ от родители на деца до 14 годишна възраст, които ще гледат децата си до 21 януари, са ...

Помощта касае семействата на карантинирани деца, родители на ученици, които се обучават в школо, преминало към онлайн уроци преди 27 ноември по решение на педагогическите съвети в училището, както и родители, които ще гледат децата си до 14-годишна възраст по време на втория локдаун, вземайки неплатен отпуск. Със заповед на здравния министър присъствените занятия за малчуганите от детските градини и учениците от 1-ви до 12-и клас са преустановени до 21 декември. Образователният министър Красимир Вълчев посочи, че ако епидемичната обстановка позволява, детските градини ще посрещат отново малчуганите от 22 декември, всички от 1-ви до 4-ти клас ще се върнат в класните стаи след коледната ваканция - от 4 януари, а от 5-и клас нагоре целта е да учат присъствено по график след Нова година.

За целевата помощ може да се кандидатства до края на декември, но колкото по-рано стане това, толкова по-скоро родителят ще може да получи средствата, коментира още зам.-социалният министър Стоименова. „В момента приоритетно се обработват документи по издаването и обработването на помощи за родители, като се надяваме всички да получат средствата си преди Коледа. Водим разговори с “Български пощи”, за да може и хората, които не получават по карта средствата си, също да бъдат максимално облекчени“, каза още Стоименова. „Много е важно да се спази законът и децата до 12-годишна възраст да не бъдат оставяни сами и без надзор“, каза още тя.

„Монитор“ припомня, че така наречената COVID помощ може да се използва няколко пъти, ако се налага детето да бъде карантинирано или пък е преминало към онлайн обучение, т.е. не е с фиксиран период. Същото важи и ако то е под карантина или пък не учи, или не посещава детско заведение поради извънредната епидемична обстановка. Това разясниха от социалното министерство. Помощта е пропорционална на дните, в които детето е под карантина или учи у дома, уточниха още от ведомството. Към момента всички малчугани в забавачките и учениците ще учат от вкъщи в рамките на три седмици. Доходната граница за получаване на средствата е 915 лева на член от семейството. Това означава, че семейство с едно дете ще има право да получи помощта, ако месечният му доход е до 2745 лв.

Семейство с 2 деца ще има право да получи помощта, ако месечният му доход е до 3660 лв. Това ще позволи на родителите с по-висока квалификация, които получават заплати, близки до средната за страната, да получат навременна подкрепа в случай че са останали без доходи. В едно семейство и двамата родители по един или друг начин са ощетени от наложените противоепидемични мерки и се налага да прекъснат своята трудова дейност. Те могат да комбинират, като единият да се възползва от мярката „Запази ме“, а другият да бъде включен по мярката, която е в подкрепа на семействата, чиито деца са в дистанционна форма на обучение“, коментира Адриана Стоименова.

Вземете си детегледачка, платена от държавата

Безработни родители и такива, които искат да се върнат на работа след първата или след втората година от майчинството, може да кандидат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com