Самотен баща с 4 деца търси ново жилище (ВИДЕО)

27921

В пернишкото село Рударци живеят около 1 400 човека. Част от местните отскоро са Тошко и 4-те му деца – Борислав, Ани и близнаците Емил и Силвия.

Преди петимата са живели в пернишкия квартал "Караманица". Остават без жилище, защото самотният баща не успява да плаща наема за него. От 3 месеца Тошко и децата живеят в тази приземна постройка на гърба на кметството в село Рударци. Условията обаче не са добри, защото в помещението има постоянна влага и няма прозорци.

"Майката им изобщо не се интересува от децата, нито идва да ги вижда, нито съм я спрял да не дойде. Не ги е виждала от 6-7 месеца. През февруари месец ще стане 1 година откакто ги е оставила. Те са свикнали да са с мен. Тя не им обръщаше внимание, дори когато бяхме заедно. Остави ги и аз си ги гледам сам. Благодарение на хората, които ни помагат, да са живи и здрави, много са ми помагали", споделя с мъка Тошко Крумов.

Двамата нямат сключен брак, 7 години са живели на семейни начала. Тошко е получил попечителството над децата и в момента съди бившата си жена за месечна издръжка от по 150 лева на дете.

"Ще видим дали ще плати издръжката на децата. Аз нямам роднини, разчитам само на моя шеф, при който работя в момента, и на жена му. Те са много добри хора и много ни помагат."

За да издържа семейството 43-годишният мъж работи на няколко места - като общ работник в магазин за риба и като майстор. Месечният му доход е около 1300-1400 лева. Шефът му е осигурил целодневна детска градина за децата.

"Детската градина ни е много близо. Аз след това отивам да работя в магазина сутрин и следобед. След това взимам децата и се прибираме. Аз готвя, знам какво ядат, правя им манджи, супички, макарони, абсолютно всичко. Сутрин им приготвям сандвичи, защото те стават рано и търсят храна. Те ме имат мен и за майка, и за баща. Когато отивам да ги взема от градината, те ще ме съборят от целувки, кой рисунка ми дава, кой името си пише, какво ли не. Много малко са бащите като мен. Обичам си децата много, няма да ги оставя, докато съм жив", категоричен е Тошко.

Любовта на един отдаден баща преминава през сълзи, лишения и прошки, за да получи своята най-голяма награда – признанието и обичта на децата.

"Никога не ми е хрумвало да си оставя децата и да тръгна с някоя. Това са мои деца. Майка им ако е тръгнала по този път да е Господ с нея, но аз няма да си оставя децата. Любовта им ме крепи и благодарение на Миро Бонев, моят шеф, Господ да го благослови него, семейството и децата му, той никога не ме е оставял и той се бори сега за друго жилище, за да се изместим по-скоро, докато не е паднал снега."

А мечтите на Тошко са прости и съвпадат с тези на всички други родители.

"Най-много мечтая децата ми да се изучат, да са живи и здрави и аз да съм жив и здрав, за да ги отгледам. Аз нямам добро образование, учил съм до 7-ми клас. Това е проблем, затова искам децата ми да не са в такава ситуация като мен."

Историята на Тошко се разпространява бързо и стига до Фейсбук групата "Татковците на София", където веднага се активизират и помагат.

"В тази група ни събира това, че сме татковци и сме от София. Нямаше нищо по-логично от това да помогнем на татко в нужда. Всеки родител може да се постави на негово място и да разбере колко е важно да получи този човек помощ. Още повече, че той не се предава и се бори за най-ценното, което има - децата му", казва Венцислав Илиев, който е администратор на Фейсбук групата "Татковците на София".

"Групата помага по различни начини – организираме събиране на средства, носили сме му много пъти лекарства и храна, отоплителни уреди, помагаме с каквото можем, но това е решаване на проблем от днес за утре. Това е причината поради, която търсим повече гласност и помощ, за да направим по-кардинални промени. Първото най-важно нещо е да го изведем от мястото, където живее в момента, защото това е един гараж, няма естествено осветление, няма прозорци, единствената светлина влиза през вратата, има и влага. Четири деца няма как да се отглеждат в тези условия", допълва Венци.

"Това, което в момента е най-належащо за Тошко е да се премести от мястото, на което живее, то не е пригодено за деца. След това искаме да му помогнем да получи по-добро образование, децата също, т.е. да не е само материална подкрепата. Самият той е неграмотен, не добре образован, вярваме, че трябва да помагаме дългосрочно, но първо трябва да го преместим.

Вариант е и временно жилище, на първо четене ни се иска ние да го осигурим, за да знаем, че е дългосрочно, а не за 2-3 месеца. Ще гледаме различни места, ако трябва да се подобрят, да се боядисат, да му се закупят мебели, но е много важно какво ще намерим. Целта на кампанията е набиране на средства, които да заделим както за намирането на жилището, ежемесечните сметки, наем евентуално, подкрепа за децата, които са в детската градина и да започнем да образоваме Тошко", заявява Ивайло Кацарков, който е модератор на Фейсбук групата "Татковците на София" и доброволец във фондация "Volontime".

За да помогнат на Тошко татковците откриват дарителска сметка в социалната мрежа за добри дела "Volontime".

"Искам много дебело да подчертая, че платформата не взима част от даренията, понеже това е много наболяла тема и това е една от ценностите, които ние изповядваме от самото й създаване преди няколко години. Ние не смятаме за морално да бъдат взимани част от даренията, така че всичко покриваме със собствени средства и всички събрани пари реално ще отидат при семейството на Тошко", уверено допълва Иво.

А Тошко е най-щастлив около децата си и мечтае само за едно – по-добро бъдеще за тях, което да започне от ново жилище, в което да растат спокойни и безгрижни.

Автор: Габриела Андреева

Желаещите да помогнат на семейството, могат да го направят чрез банковата сметка по-долу:

Самотните бащи са с по-уязвимо здраве

Самотното родителство е изключително предизвикателство за майките, но и за бащите, които отглеждат сами децата си. Оказва се, че рискът...

Фондация: Добрите дела Волонтайм

Банка: ДСК

IBAN: BG82STSA93000025816328

Основание: Семейството на Тошко

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com