Сдружението на общините: Премахването на Общинските съвети е противоконституционно

3444
Сдружението на общините: Премахването на Общинските съвети е противоконституционно
Снимка: НСОРБ

През последните дни в публичното пространство и чрез медиите се разпространяват твърдения, че кметове искат премахването на общинските съвети. Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) категорично възразява срещу опитите легитимните органи на местното самоуправление да бъдат въвличани в подобни спекулации. Общинските съвети са конституционно определени органи на местното самоуправление и всяка дискусия за премахването им оценяваме като опит за посегателство срещу правовия ред в държавата. Това се казва в позиция на Националното сдружение на общините в България. 

Повод за острата реакция на НСОРБ е предложението на кметовете на кметства общинските съвети да се премахнат. То бе изразено от кметовете на малките населени места на среща със служебния премиер Стефан Янев в събота.

“Конституцията на Република България ясно е определила в чл. 138 Общинският съвет като орган на местното самоуправление в общината и кметът на община като орган на изпълнителната власт /чл. 139/. Зачестилата през последните месеци тревожна активност на кметове на кметства, присвояващи си чужди правомощия и представящи се за изразители на мнението на гражданите, са повод за сериозно безпокойство относно декларираните намерения за промяна на устройството на местното самоуправление в България. Припомняме на всички граждани и институции, че съгласно Конституцията общината е основната административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление. Основният закон на държавата гарантира правото на гражданите да участват в управлението на общината както чрез избраните от тях органи на местно самоуправление, така и непосредствено чрез референдум и общо събрание на населението”, пише още в позицията на НСОРБ.

В нея се посочва, че зачитайки правото на всеки да изразява мнение и да го разпространява чрез слово, същата конституционна разпоредба уточнява, че това право не може да бъде използвано за накърняване на правата и доброто име на другиго. 

“Основният закон на страната повелява, гражданите и институциите да спазват и изпълняват Конституцията и законите, да зачитат правата и законните интереси на другите. Припомняме, че след демократичните промени, чл.1 на Конституцията прогласява България като парламентарна република, в която цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в Конституцията. През последните месеци редица изказвания на представители на така нареченото Национално сдружение на кметовете, чиито членове пропускат съзнателно пълното му название (Национално сдружение на кметовете на кметства), претендират неоснователно да представляват всичките над 3200 населени места в България. Националното сдружение на общините в Република България, което обединява на доброволен принцип всички 265 общини, изразява загриженост за зачестилите случаи на толериране на подобни изявления. Обръщаме се към всички политици и държавници с апел да не позволяват името им да бъде свързвано с подобни изяви”, призовават от НСОРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com