СДВР: Барикадите ще бъдат премахнати

7534
СДВР: Барикадите ще бъдат премахнати
Снимка: БГНЕС

СДВР установи груби хулигански и вандалски прояви вчера вечерта по време на протестите, чиято кулминация беше на "Орлов мост". Това обяви по време на брифинг директорът на СДВР Георги Хаджиев. Не ви го казахме сутринта, но демонстрантите действаха организирано и имаше провокации и мероприятия, целящи окървавяване на протеста, допълни той.

„Искам да уверя, че СДВР ще възстанови нормалния живот в столицата и барикадите ще бъдат премахнати. Няма как да бъде позволено основни възлови кръстовища да бъдат затворени. Отговорността ще се носи от нарушителите на закона. Той е един за всички и нашата задача е да следим за спазването му”, каза още Хаджиев.

Той добави, че различни групи протестиращи позиционираха на кръстовището камъни, павета, бутилки с цел да бъдат използвани срещу органите на реда и закона. Хаджиев осъди опита на протестиращите да блокират преминаването на линейки в района.

„Неформалните лидери на барикадите даваха указания на присъстващите на място жени и момичета къде ще застават, за да бъдат използвани като „жив щит“ срещу органите на реда. Имаше и лица, които призоваваха чрез фейсбук, че е време да полетят павета. Беше установена и група от 15-20 лица с маски и качулки, които следваха поведението и профила на ултраси от футболните агитки. На друга група лица бяха раздавани бухалки и вериги, с които бяха връзвани кофите за боклук. Велосипедисти с устройства за радиовръзка обикаляха широкия периметър, за да информират водачите на барикадата относно действията на полицията. Целта на всички тези провокации беше да предизвикат физически сблъсък с представителите на закона за окървавяването на протеста“, обясни още той.

СДВР: Призоваваме гражданите да протестират мирно и да не блокират кръстовища

"Призоваваме протестите да бъдат мирни. Поводът да ви поканим са публикации в социалните мрежи на граждани, които провокират по време ...

Хаджиев обяви, че ще намалят броя на полицейските сили, за да гарантират сигурността им.

„Отново искам да призова политическите лица, представителите на държавните институции, организаторите на протестите да спазват законноустановения ред. Нека гражданите да протестират, но не за сметка на гражданския мир и при нарушаване на правата на всички столичани и гости на града“, обърна се към хората Хаджиев.

Той поднесе извиненията си към гражданите, които са длъжни да търпят грубото нарушаване на обществения ред чрез изграждане на нерегламентирани палаткови лагери.

Директорът на СДВР каза още, че в 03:30 в 4 РУ са били доведени две лица за проверка за съпричастност към извършени хулигански действия в района на "Орлов мост".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com