Седмицата в абсурди (14 - 18 януари)

5616
Седмицата в абсурди (14 - 18 януари)
Снимка: колаж/Пламен Ставрев

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди, когато трябва да бъдем всъщност много сериозни. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 14 януари

ПРИЕМАНЕТО НА УЧЕНИЦИ НАД УТВЪРДЕНАТА БРОЙКА - МАСОВА ПРАКТИКА В ЕЛИТНИТЕ СОФИЙСКИ УЧИЛИЩА

Елитните гимназии в София, в които конкуренцията за влизане е особено сериозна, масово са приемали ученици над утвърдения прием. Гимназията, приела най-много "надпланови" младежи, е Втора английска - 24 деца, равняващи се на цял един клас. Най-скромно е увеличението на учениците в 35-о СУ "Добри Войников" - едва 2-ма души. Това показват данни на просветното министерство за надплановия прием в 10-те столични гимназии с най-високи приемни балове тази година.

Коментар на Actualno.com: От малки я научаваме корупцията ...

АПИ МАЙ Е ЗНАЕЛА ЗА ИДВАЩИЯ ПРОВАЛ С Е-ВИНЕТКИТЕ, ТЪРСИ НАЧАЛНИЦИ СЯКАШ ЛОВИ МАЙМУНИ С ТРИЦИ

Минимална работна заплата за началници – това е положението в Агенция „Пътна инфраструктура (АПИ) или поне съгласно обявите за работа, които пуска държавната структура.

Коментар на Actualno.com: Честно казано не знам защо сложих в заглавието "май".

ЦВЕТАНОВ СЧИТА, ЧЕ СЛУЧИЛОТО СЕ ВЪВ ВОЙВОДИНОВО ПОПРЕЧИЛО НА РОМСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ

30 години има политика, която не води до реалната интеграция на ромите. Сега, в управленската програма на кабинета, е заложено образованието – да се вкарат в системата всички деца, които не са там. Ескалирането на напрежението пречи на тази програма – представителите ни от Община Марица ни казаха, че след случилото се във Войводино 20-30 ромски деца не са дошли повече на училище. Това коментира дясната ръка на Бойко Борисов в ГЕРБ – Цветан Цветанов.

Коментар на Actualno.com: На крива ракета, Космосът ѝ пречи!

ПОРЕДНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА ДЕЦАТА - ТЕПЪРВА ТРЯБВА ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА ТЯХ

Осигуряването на условия за ефективно упражняване на правата и подобряване качеството на живот на децата като условие за свободното и пълноценното им личностно развитие – това е основната цел на Националната стратегия за детето с хоризонт 2008 – 2018 година. И в сегашния документ е записано, че вторият хоризонт от тази цел – качеството на живот на детето, "има характер на истинска стратегическа цел, която да структурира дълготрайни приоритети на държавната политика" т.е. тепърва трябва да се изпълнява.

Коментар на Actualno.com: Дали все някога ще се погрижим?

Вторник, 15 януари

НА ТРЪМП МУ СЕ НАЛОЖИ ДА ПЛАЩА ХРАНА ЗАРАДИ КАРАНИЦАТА ЗА БЮДЖЕТА НА САЩ

Американският президент Доналд Тръмп плати от собствения си джоб храната за официално посрещане в президентската резиденция във Вашингтон.

Коментар на Actualno.com: Щом иска стена ...

ЛОШОТО ВРЕМЕ И ТЕЖКИЯТ ТРАФИК РАЗВАЛИЛИ РЕМОНТА НА БУЛ. "КОНСТАНТИН ВЕЛИЧКОВ"

Според инж. Сава Деспотов от "Софинвест" като качество и изпълнение всичко било перфектно и причината не била в ремонта – в основни линии виновни били метеорологичните основи, но трябвало да се пипне и "железният път" т.е. релсите. Трябваше да положим делинеатори, седят перфектно, каза той. Основата на пътя била стоманобетон, но на отделни места заради трафика била нарушена анкерираната връзка на релсите с основата, което довело до пукнатините, обаче това не било първоначално обект на договора. Ние извършихме ремонта, но сме купували материали, добави той.

Коментар на Actualno.com: И като си помислиш, че сме в умерената климатична зона ...

Сряда, 16 януари

БИВШ МИНИСТЪР ЗА ОБЯВИТЕ ЗА ДЪРЖАВНИ НАЧАЛНИЦИ: ЕЛА НА МИНИМАЛНА, ПЪК КОЛКОТО СИ ИЗКАРАШ, СИ Е ТВОЕ

Или е грешка, но едва ли, или е нещо несериозно, или е тактика – обявили сме работа, никой не я иска, ще наемем Пешо и ще водим разговори за условията с него след това, обобщи Иван Нейков.

Коментар на Actualno.com: А да чухте някой нещо да се (само)сезира?!

КАТ НЕ СА ХВАНАЛИ И ЕДИН ЗАМЪРСЯВАЩ КАМИОН ИЛИ КОЛА НА ДИЗЕЛ В СОФИЯ

За периода 10 януари – 10 декември 2018 година КАТ са проверили 3316 автомобила, от които заради превишаване на вредните емисии от движение са спрени 115 бензинови коли, но няма нито една спряна на дизел. Друг съмнителен факт е, че уредите не са засекли и нито един товарен автомобил, който да надвишава нивата на прахови частици. Това твърди партия "Волт" - формацията на бившия депутат от Реформаторския блок и бивш председател на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев в коментар за чистотата на въздуха в София.

Коментар на Actualno.com: Сигурно няма такива замърсители - по-скоро Дядо Коледа съществува!

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИЕ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ - АКО ИМАЛО ДОСТАТЪЧНО ПАРИ, БВП ЗА ГОДИНА ЩЕ СКОЧИ С 10%

На днешното си редовно заседание, кабинетът прие план, с който да изпълнява Националната програма за развитие в периода 2019 - 2020 година. За да бъдат постигнати заложените цели, през следващите 12 месеца ще се работи приоритетно в осем области. Очакванията се с планираните мерки да бъдат реализирани "значителни дългосрочни ефекти". Ако тези мерки бъдат правилно изпълнени, то към 2020 година БВП би нараснал с 6,4%, ако планът за действие бъде реализиран с посочените като вече осигурени пари, и с 9,7%, ако мерките бъдат напълно реализирани с посочените като необходими за тяхното изпълнение средства.

Коментар на Actualno.com: С пари всеки знае - ама нали е тяхна задача да намерят как да има пари, не как да ги крадат?

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ЗА ПИРИН: ИСКАТЕ НАИСТИНА ДА ОТИДА И ДА СКОЧА ОТ МОСТА ЛИ?

Загрижени да не бърза да търси релса, от Actualno.com попитахме бившия вицепремиер какво ще предприемете след заканата си, че ако съдебното решение за Пирин не е в полза на държавата, ще скочи от моста в Бургас? Симеонов обаче изпреварващо контрира с въпроса: "Искате да отида, да си сложа релсата и да скоча от моста ли?". На уточнението, че искаме да каже как ще излезете от ситуацията, Симеонов заяви: "Нищо не може да се предприеме. Това е окончателно решение вече", имайки предвид решението на ВАС.

Коментар на Actualno.com: Кратко и ясно - да!

И ПРЕЗИДЕНТСКОТО ВЕТО НЕ ОТКАЗА ДЕПУТАТИТЕ ДА ПРОМЕНЯТ НПК, ЩЕ МОГАТ ДА НИ ОТКАЗВАТ ОБАЖДАНЕ ПРИ АРЕСТ

Народното събрание преодоля президентското вето върху промените в Наказателния кодекс и повторно гласува спорните текстове, даващи възможност за отлагане с до 48 часа на уведомяването при арест. Остава и възможността задържани деца да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа при арест и преценка на прокуратурата и съда.

Коментар на Actualno.com: Колко са пък едно-две денонощия ...

Четвъртък, 17 януари

НАШ ЕВРОДЕПУТАТ ЗАЩИТИ КОМУНИЗМА, МНОГО БЪЛГАРИ ИСКАЛИ ДА СЕ ВЪРНЕ

Известният като "Любимец 15" евродепутат от квотата на БСП Момчил Неков безспорно блесна в пленарната зала на Европейския парламент. И причината за това беше призивът му да не се заклеймява комунизмът, защото много българи го харесвали и искали да живеят при режим на комунизъм.

Коментар на Actualno.com: Тъжно е ...

КАК ДЮНИТЕ НА "СМОКИНЯ" ХЕМ СА ЗАЩИТЕНИ, ХЕМ СА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ ЗА 5000 ЛЕВА?

Как прочулият се вече в цяла България бизнесмен Иван Нончев се е сдобил със земя точни при дюните на къмпинг Смокиня само за 5000 лева - горе-долу колкото е таксата за поставяне на каравана за един летен сезон? Този въпрос засега остава мистерия за отговорните власти.

Коментар на Actualno.com: Риторично питам ...

СМЕТНАТА ПАЛАТА ЩЯЛА ДА ВЪЗСТАНОВЯВА ВРЪЗКАТА СИ С ЦЪРКВАТА

Сметната палата иска да възстанови традиция от миналото, според която одиторите трябва да полагат клетва пред свещеник, че ще вършат добросъвестно задълженията си. Това става ясно от съобщение на сайта на институцията.

Коментар на Actualno.com: А политиците и те ли ще се кълнат? Че пред Конституцията нещо не хващат клетвите им ...

Петък, 18 януари

НИНОВА СЕ ХВАЛИ С ПРИЕТИ МЕРКИ ЗА НАСИЛИЕ НАД ЖЕНИ, НО ТЕ СА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ОТ 9 МЕСЕЦА

Оставаме против ратификацията на Истанбулската конвенция, заради третия пол и джендър идеологията. За всички мерки за защита на жени и деца сме и напомням, че вече внесохме в парламента промени, които вече бяха приети от Народното събрание, увери Нинова. Припомняме, че всъщност промените, за които говори Нинова, бяха приети с много голямо мнозинство през април миналата година на първо четене и от тогава по този законопроект не се случва абсолютно нищо. За сметка на това в Наказателния кодекс започнаха промени по инициатива на ГЕРБ, които също минаха само на първо четене – през ноември миналата година, и от тогава още няма движение и по тях.

Коментар на Actualno.com: 9 месеца - значи СКОРО ще се роди! Или не съвсем ...

ПОЧТИ ВСИЧКИ ОТ БСП ПЛЮС ДЖАМБАЗКИ СА ПРОТИВ ДА СЕ НАКАЗВА КОРУПЦИЯТА С ЕВРОФОНДОВЕ

През вчерашния ден от тазседмичната сесия на Европейския парламент беше гласувано изключително важно решение – която държава-членка на ЕС не пази независимостта на съдебната си система и не се бори с корупцията т.е. като цяло не спазва принципа за върховенство на правото по отношение на употребата и разходването на евросредства, да бъде наказвана. Степента на наказанията е различна, но най-общо касае получаването на средства от еврофондовете при установено нарушение – средствата трябва да могат да бъдат или намалявани, или да се забавят плащания или изцяло да се спират, смята ЕП. Проверка на Actualno.com за това как са гласували българските евродепутати показва интересна картина (т. 8 от сесията). Против позицията са дали вот всички депутати от БСП – Георги Пирински, Момчил Неков, известен като Любимец 15 и Петър Курумбашев. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев пък изобщо не е гласувал, също отсъстващ е бил и Николай Бареков. Против е гласувал и зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Коментар на Actualno.com: Добре е такива неща да се помнят, защото идват избори!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com